Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

Q-Fin Automatische ontbraammachines

Bij Q-Fin draait alles om innovatie, waarbij het resultaat voorop staat. Een investering in een Q-Fin ontbraammachine betaalt zich altijd terug.

Q-Fin: De snelste oplossing in ontbramen, slijpen en afronden

Over Q-Fin

Q-Fin is een jong, dynamisch, innovatief en ambitieus bedrijf, dat in 2022 tot de top van Europa wil behoren als het gaat om het bouwen van kwalitatief hoogwaardige ontbraammachines. Innovatie staat bij Q-Fin hoog in het vaandel en zij willen met hun machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen delen toonaangevend zijn en blijven.

Q-Fin is in 2012 opgericht door Bax Metaal en KW Machinehandel. Deze laatste partij bracht 30 jaar ervaring mee in slijp- en ontbraamtechniek, terwijl Bax Metaal al meer dan 25 jaar actief is in samengesteld plaatwerk en buisconstructies in RVS, aluminium en staal. Door de expertise en ervaring van deze partijen te bundelen kunnen er machines ontwikkeld worden die perfect aansluiten bij de behoeften van de gebruiker.

Een speerpunt van Q-Fin is een effectieve en kost-efficiënte oplossing te bieden om op beheersbare en veilige wijze producten na te kunnen bewerken.

De Q-Fin machines onderscheiden zich van andere ontbraammachines op doorvoersnelheid en eenvoudige bediening. Tegelijk zijn er legio mogelijkheden voor een bepaalde finish, ruwheid en afronding. Alles instelbaar naar de wens van de gebruiker. Uiteraard vanuit het uitganspunt dat de finish een hoge en constante kwaliteit dient te hebben.

Automatische ontbraammachines en semi-automatische ontbraamtafels

Q-Fin ontwikkelt twee typen ontbraammachines: automatische doorvoermachines met transportband, volledig programmeerbaar of de semi-automatische tafelmachines. De nieuwste ontwikkeling in deze laatste categorie is de vernieuwde TopEdge, een freestafel voor het strak en snel frezen van een laskant of een radius. Geschikt voor staal, RVS en aluminium.

Bekijk de video om te zien hoe eenvoudig de Topedge werkt.

Alle voordelen van Q-Fin op een rij:

 • Snelle doorvoer van de transportband, dus snel werken!
 • Optimale instelbare afronding
 • Oppervlaktefinish naar keuze
 • Hoge productiesnelheid
 • Eenvoudige bediening
 • Lage kosten
 • Korte terugverdientijd
 • Snelle service
 • Snel in- en omstellen
 • Weinig onderhoud
 • Levering uit voorraad

Toepassingen waar een Q-Fin machine zijn meerwaarde bewijst:

 • Ontbramen:Q-Fin heeft een innovatieve machinelijn ontwikkeld voor het machinaal snel, goed en gemakkelijk ontbramen van stalen, aluminium en roestvast stalen plaatdelen. U heeft daarmee altijd een machine die uw product(en) naar wens ontbraamt. Tegen lage kosten, met hoge snelheid en eenvoudig te bedienen. De machines zijn uiteraard ook te gebruiken voor het verwijderen van bramen als gevolg van andere bewerkingen zoals knippen, zagen, ponsen en/of stansen.
 • Slijpen: Met slijpen kunt u bramen van een product verwijderen, oneffenheden verwijderen of een bepaalde slijpstructuur in het materiaal aanbrengen. Q-Fin levert zowel handbediende als volautomatische slijpmachines. Wij adviseren u graag over de juiste machine voor uw slijpbewerkingen.
Gaten in alle vormen en maten worden eenvoudig van een afronding voorzien
 • Oxidehuid: Een oxidehuid is de harde laag die na het snijden achterblijft op de snijkant. Deze huid bestaat uit het materiaal dat gereageerd heeft met zuurstof. Een oxidehuid ontstaat veelal bij plasmasnijden en lasersnijden met zuurstof van stalen producten. Met de ontbraammachines van Q-Fin kunt u in combinatie met de juiste slijpmaterialen deze oxidehuid prima verwijderen.
 • Afronden: Afhankelijk van het doel kunt u met een Q-Fin machine in één doorgang een constante radius aanbrengen door kanten te breken of af te ronden conform de gevraagde radius, waarbij de afrtonding optimaal instelbaar is. Standaard biedt Q-Fin u een combinatie van ontbramen, slijpen en afronden in 1 machine.
 • Radius 2: Een radius van 2mm (R2) of meer is vaak noodzakelijk voor een optimale kantendekking bij poedercoaten of verzinken. Q-Fin kan volautomatische machines leveren waarmee deze R2+ in één doorgang haalbaar is. Kwaliteit en snelheid gaan hand in hand. De nieuwste machine van Q-Fin, de SER600, is speciaal voor dit doel gebouwd. Verderop leest u meer over deze unieke machine.
Radius 2 (RA=2), een vaak voorgeschreven afwerking, is geen probleem voor de SER600
 • Radius 2: Het afronden van metalen plaatdelen met radius 2 mm (R=2, R2) of een radius groter dan 2 mm (R=2+, R2+) is soms noodzakelijk. Bijvoorbeeld als delen gepoedercoat of verzinkt moeten worden.
 • Ruwheid: Slijpen is mogelijk op meerdere gradaties van ruwheid (Ra-waarde) Op deze ruwheidswaarde kan geslepen worden. De gewenste ruwheid hangt samen met de toepassing van het product. Of het vrij moet zijn van aanhechtende micro-organismen, of het zichtobject is of niet, etc. Voor het behalen van een voorgeschreven ruwheid is het schuurmiddel en bepalende factor. Laat u adviseren of maak een afspraak voor een vrijblijvende demo: 033-4558788
Slijpen op een ruwheid van bijvoorbeeld RA=0,2
 • Microjoints: Met de Skipjoint van Q-Fin verwijdert u snel en eenvoudig microjoints, de kleine nokjes die achterblijven op een lasergesneden product. Uiteraard zonder de contouren van het product aan te tasten. De Q-Fin SkipJoint is een compacte machine met een roterende ontbraamschijf van Ø 255 mm. Door de haakse positionering van de schijf haalt u micro-joints veel netter, makkelijker en veiliger weg dan met een normale bandschuurmachine of een slijptol.
 • Lijnfinish: Met de machines van Q-Fin kunt u producten van 10 mm breed tot 1200 mm breed de slijpstructuur naar keuze meegeven, van K40 tot K320. Ook een finish met Scotch-Brite behoort tot de mogelijkheden. In lijn geslepen’ oftewel lijn finish is de meest voorkomende afwerking bij metaal, met name van roestvast staal. We noemen deze maier van afwerken ook wel een geborstelde finish.
 • Richtingloos geslepen: Richtingloos slijpen wordt ook wel excentrisch slijpen, orbitaal schuren, dwarrelen / warrelen of bibberen genoemd. Q-Fin heeft, afhankelijk van uw toepassingen en aantallen, semi-automatische  en volautomatische machines voor richtingloos slijpen. Wij adviseren u graag wat voor u de beste keuze is, voor nu en de toekomst.
De TopGrinder is uitgerust met twee slijpkoppen. Schuren en finishen in één machine
 • Polijsten: Bij polijsten wordt het oppervlak eerst stapsgewijs glad geslepen met steeds fijnere slijpmiddelen. In dit voortraject wordt geslepen tot K800. Daarna begint het daadwerkelijke polijsten. Daarbij wordt praktisch geen materiaal meer afgenomen, maar wordt het oppervlak door middel van polijstpasta’s ‘veredeld’. Visueel verandert er dan veel: de matte finish wordt omgezet in een blinkend oppervlak. Daarbij daalt de oppervlakteruwheid steeds meer met allerlei technische voordelen van dien. Q-Fin heeft meerdere machines waarmee u de stappen in aanloop naar het polijsten volautomatisch kunt doorlopen. Voor de laatste stap -het polijsten zelf- is onze TopGrinder uitermate geschikt.
 • Stofafzuiging: Een schone werkomgeving verhoogt niet alleen de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers, maar draagt ook bij aan een hogere productiviteit. Q-Fin levert zowel natwerkende als droogwerkende afzuiginstallaties. Als u ook aluminium delen slijpt adviseren wij u, uit oogpunt van brandveiligheid, een afzuiger met natfilter (WES) te gebruiken. Deze heeft tevens een constante zuigcapaciteit als groot voordeel. Voor het afzuigen van o.a. spanen kunt u de droogwerkende cycloon-afzuiger DES gebruiken.
De Q-Fin ontbraammachines kunnen ongekende prestaties leveren. Het juiste schuurmiddel is hiervoor wel van essentieel belang, net als de juiste instelling van de machine. Denk aan doorvoersnelheid en druk. De expertise van Metaaltechniek is hiervoor van grote waarde. De kracht van samenwerking wordt hier duidelijk zichtbaar.

Beschikbare Q-Fin machines:

 • F200: Voor het ontbramen, slijpen en/of afronden van metalen plaatdelen vanaf 10 tot 200 mm breed.
 • F200XL: Speciaal voor vlakke plaatdelen van 10 tot 200 mm breed. Ontbramen, slijpen en afronden op hoge snelheid met finish naar keuze.
 • F600: Bijzonder snel ontbramen, slijpen en/of afronden met deze machine geschikt voor plaatdelen tot 600 mm breed.
 • F1200: Een ontbraammachine voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed. 5x sneller doorvoeren en met finish naar keuze.
 • F1500: De snelste breedband machine voor afronden en finishen. Voor plaatdelen tot 1500mm breed. Standard uitgevoerd met 1 slijpband en 4 borstels.
 • SER600: Geschikt voor het aanbrengen van een Radius 2 mm op metalen plaatdelen tot 600 mm breed.
 • ProGrinder: Een handbediende budget-machine voor ontbramen, slijpen en afkanten van plaatwerk.
 • TopGrinder: Een semi-automatische mobiele machine, geschikt voor ontbramen, slijpen, afkanten en polijsten.
 • TopEdge: Snel een perfecte radius of laskant aanbrengen
 • SkipJoint: Veilig, snle en simpel microjoints verwijderen
 • WES afzuiging: Brandgevaar is uitgesloten bij deze natte afzuiging. Zorgt voor afvoer van stof zonder drukvermindering.
Combineer diverse machines tot een optimale set

Lees hier onze klantcase. Hoe wij met ons advies in één doorgang een RA<0,8 behaalden met een Q-Fin machine.

En hier leest u onze tips over het automatiseren van uw slijpproces.

Uitgelicht: de SER600 voor het aanbrengen van radius 2 mm op metalen plaatdelen

Borstelsysteem

Met de SER600 brengt Q-Fin een machine op de markt die in één keer een radius van 2 mm op de randen van het product kan realiseren. Het betreft geen standaard machine die indien gewenst ook een grote afronding kan geven, maar een machine die specifiek is gebouwd voor een R2 op staal. Als je de uitersten opzoekt heb je iets bijzonders nodig. De machine heeft vijf bewerkingsstations is daarmee uniek. Een schuurband en vier borstelunits zorgen voor een de perfecte afronding van 2 mm op een product. De SER 600 met magneetondersteuning is geschikt voor het bewerken van stalen plaatdelen tot 600 mm breed, met een dikte vanaf 4 tot 40 mm. De lengte van de producten is onbeperkt.

Radius 2 (R2) aanbrengen: niets meer, niets minder

Werking:

Er is veel te doen over een radius van 2 mm (r = 2 mm). De vraag is of een dergelijk forse afronding werkelijk noodzakelijk is om scherpe randen aan plaatwerk te voorkomen en een beschermende laag (middels bijvoorbeeld poedercoaten of verzinken) op de kanten te kunnen realiseren, die even dik en sterk is als de laag op de rest van het oppervlak. Deze discussie speelt met name omdat er veel inspanning voor nodig is om tot R2 te komen. Er moet veel materiaal voor worden weggenomen; voor R2 ongeveer honderd keer zoveel als voor R0.2. Niettemin hanteert met name het Rijk voor openbare installaties waarin plaatwerk wordt gebruikt R2 als algemeen voorschrift. Deze afronding moet dus gewoon worden gehaald. Dat kan door frezen, maar dat is erg duur. Het materiaal kan ook worden verwijderd door abrasieve technieken (schuren en slijpen), zowel handmatig als machinaal. Het handmatig aanbrengen van een radius van 2mm aan platen is zeer arbeidsintensief en daarmee zwaar kostprijs verhogend. Bij machinale bewerking van de randen moet bij veel ontbraammachines, het plaatmateriaal meerdere keren door de machine gevoerd worden, als het vanwege de vorm en de contouren van het plaatdeel überhaupt al mogelijk is.

Slijpband:

De 630 mm brede schuurband is voorzien van een oscillatiesysteem. Dit systeem zorgt er voor dat de schuurband stabiel blijft en u geen slangpatroon in het materiaal krijgt bij het slijpen. Een fraaie lijn-finish ('geborstelde' finish) is met deze machine dan ook geen probleem. Daarbij kunt u zelfs nog bepalen of u een lange of een korte kras wilt hebben.

De slijpkop is voorzien van een unieke, vrijdragende constructie wat de F600 de meest stabiele machine in de markt maakt. De slijpband is traploos regelbaar in snelheid. De korrelgrootte van de schuurband is naar keuze, o.a. afhankelijk van de hoogte en hardheid van de braam. Een slijpband wisselen is binnen een handomdraai gebeurd.

 

Meer over de unieke machines van Q-Fin en de mogelijkheden vindt u op de site van Q-Fin.

Wilt u een demonstratie bij u op de werkvloer? Wij komen graag met de meer mobiele machines bij u langs. Dat kan, met de TopGrinder, de EdgeGrinder en de ProGrinder. Voor een vrijblijvende demonstratie of test van de overige machines maken we graag een afspraak met u om alle mogelijkheden hiervoor te bespreken. Belt u gerust naar 033-4558788.

Bekijk onze voorraad Q-Fin

Bekijk de documentatie

Bekijk de documentatie

Q-Fin documentatie
Brochure ontbraamborstels en schuurbanden
No items found.