Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de perfecte finish

3M Assortiment

3M levert een groot assortiment en is onze hoofdleverancier voor schuur- en slijpmiddelen. Maar ook Speedglas en andere PBM's zijn belangrijke productgroepen. Ten slotte voeren we nog een assortiment tapes en lijmen en maken hierbij graag gebruik van hun kennis en expertise.

3M producten: innoverend en vooruitstrevend

Wetenschap gebruiken om het dagelijks leven eenvoudiger te maken

Bij 3M is wetenschap een drijvende kracht. Wetenschap beïnvloedt alles om ons heen – en je realiseert je vaak niet eens hoe. In de auto’s, treinen en vliegtuigen die ons vervoeren, in onze huizen, kantoren, ziekenhuizen en gebouwen. Het zit in onze smartphones en onze kantoorartikelen, de energie die een kamer verlicht, en zelfs in de kleding die wij dragen – allemaal gecreëerd en verbeterd door wetenschap. Jarenlang was 3M het meest innovatie bedrijf ter wereld.

Hier bij 3M verwonderen wij ons elke dag weer over wetenschap, in de hoop dat wij anderen inspireren dat ook te doen. Of je nu een leraar of student in de exacte wetenschap bent, een wetenschapper gepassioneerd om een mooiere toekomst voor de wereld te maken of gewoon iemand die is geïnteresseerd in op het eerste oog wetenschappelijke innovaties die ons dagelijks leven beïnvloeden. Kom met ons mee en ontdek.

Bovenstaande alinea's komen van de website van 3M. De slogan van 3M is Science Apllied to Life", Wetenschap toegepast op het leven", en geïnspireerd door het dagelijks leven.

Overal ter wereld kom je elke dag bewust of onbewust 3M producten tegen of producten waarin materiaal van 3M verwerkt is. 

Denk aan het schuursponsje in de keuken, de reflecterende borden boven de snelweg, het post-it papiertje op je computer of het onzichtbare plakband op de verpakking van een cadeau. Maar ook pleisters, scharen, mondkapjes of de bekende Thinsulate technologie in kleding en handschoenen komt uit de fabriek van 3M.

De geschiedenis van 3M

3M is opgericht op de noordelijke oevers van Lake Superior in de stad Illgen en vestigde zich in 1902 in Two Harbors in Minnesota.Hier werd begonnen met het winnen van mineralen uit de mijnbouw voor de fabricage van schuurpapier. Helaas viel de kwaliteit van de gedolven mineralen nogal tegen. Waar de mijnwerkers korund verwachtten, troffen ze het mineraal anorthosiet aan. Niet goed genoeg om als schuurkorrel te gebruiken.

De jonge oprichters lieten zich niet uit het veld slaan. Met een geest van innovatie, geloof in eigen kunnen, het zoeken naar andere materialen en nieuwe toepassingen en het zoeken naar samenwerking met andere partijen maakt dat 3M uitgroeid tot een bedrijf van wereldformaat. Nog steeds vormen de genoemde waarden de basis voor het huidige concern en is 3M uitgebreid met vestigingen overal ter wereld.

In de jaren twintig van de vorige eeuw, begon 3M met de export van schuurmateriaal naar Europa. Tot 1957 gebeurde dit via een netwerk van distributeurs. Voor schuurmaterialen werd dit Pieterson & Co. 3M leverde de schuurmaterialen in grote rollen aan, zogenaamde Jumbos’s. Pieterson versneed deze rollen en maakte hier schuurbanden van. Dit bleek een groot succes en binnen twee jaar was de omzet gestegen naar één miljoen gulden.

Nog steeds maakt 3M gebruik van zogenaamde convertors, die jumbo-rollen schuurmateriaal versnijden tot kleinere schuurbanden en -schijven.

CubitronII, onovertroffen schuurmateriaal

3M stopt nooit met het doorontwikkelen van schuurmaterialen. De laatste spectaculaire innovatie op gebied van schuren en slijpen is alweer enkele jaren oud. Rond 2013 werd de unieke keramische korrel geïntroduceerd met de naam CubitronII. Deze Precision Shaped Grain is een nauwkeurig gevormde korrel in de vorm van een driehoek. Razendsnel slijpen, weinig warmteinbreng en een lange standtijd zijn de speerpunten van deze innovatie. Tot op heden is nog geen andere fabrikant erin geslaagd de prestaties van CubitronII te overtreffen. Meer over CubitronII, de voordelen, de werking en het assortiment leest u op de speciale CubitronII-pagina.

Speedglas, meerdere malen uitgeroepen tot de beste laskap

Nog een top-product van 3M is de Speedglas lashelm. Meerdere malen is een laskap van Speedglas uitgeroepen tot de beste uit de test. Belangrijk bij het gebruik van een laskap is het comfort voor de gebruiker. Pasvorm, bedieningsgemak maar ook het zicht op het werkstuk. Het kleurgebruik en de reactiesnelheid van het filter.

De 3M9100 met XXi filter: meer contrast en natuurlijke kleuren

Omdat bij lassen giftige stoffen, gassen en dampen vrij kunnen komen is ademhalingsbescherming tegelijk een belangrijk issue. Kan er een verse luchtsysteem op aangesloten, hoe heeft de gebruiker zo min mogelijk last van slangen en gewicht van dit systeem? Met alle feedback van de gebruiker gaat 3M steeds weer terug naar de tekentafel of het laboratorium om een goed product steeds weer te verbeteren. Over Speedglas is veel te vertellen. Daarom op de speciale Speedglas-pagina veel meer informatie over de laskappen en ademhalingssystemen. Op de speedglas-pagina vind je ook een handig hulpmiddel om de juiste laskap te kiezen voor jou situatie.

Als onderstreping van doorgaande ontwikkeling en innovaties lanceerde 3M in 2020 de eerste lashelm ter wereld met een gebogen lasfilter voor veel ruimer zicht op en rondom de werkplek.

Scotch Brite: Al meer dan 50 jaar een begrip voor finishen, reinigen en ontbramen.

Scotch Brite is een technologie die door 3M ontwikkeld is en bestaat uit een non-woven webconstructie. Dit drie-dimensionale web is geïmpregneerd met schuurkorrels zodat een flexibel, driedimensionaal product ontstaat. Deze open structuur vermindert het risico op kromtrekken of verkleuren van het te bewerken werkstuk en voorkomt bovendien vollopen van het schuurmateriaal. Daardoor ontstaat een betere afwerking en heeft het schuurproduct een langere levensduur.Door het zeer flexibele schuurmateriaal worden er steeds weer nieuwe schuurkorrels op het werkvlak gebracht wat zorgt voor een constante en superieure finish.Minder risico op extra werk en verstoringen van kritische toleranties door het verende effect van het web, kostbaar herstelwerk en onnodige uitval worden daarmee voorkomen.

‍Het assortiment Scotch Brite is breed
Bristle discs

Naast Scotch Brite handpads, banden, schijven en wielen, kent het Scotch Brite programma ook producten die je misschien niet direct zou herkennen als zijnde Scotch Brite. Denk dan aan de categorie Bristle Discs. Dit zijn schijven of wielen met kunststof haren waarin de Cubitron korrel is verwerkt. Bristle is te gebruiken op een stationaire slijpmachine, een haakse of rechte slijper en op een mini-haakse slijper, afhankelijk van de bewerking en de uitvoering van het gekozen bristle product.

Britsle Discs zijn vaak een uitstekend alternatief voor staalborstels. 

Belangrijke voordeel van Bristle Discs ten opzichte van staalborstels is de veiligheid voor de gebruiker en omstanders 

Geen losvliegende staaldraden meer, veilig voor de handen als die onverhoopt in aanraking komen met de draaiende borstel, tast het omliggende materiaal niet aan dus je bereikt een mooie finish. Bristle producten zijn vooral geschikt voor gebruik op Aluminium, RVS of MST (Mild Steel).

3M Tapes en lijmen

Wat is 3M™ VHB™ Dubbelzijdige tape?

Met 3M VHB Dubbelzijdige tapes behoudt u de consistentie in het hele proces, van schets tot constructie, en rekent u af met zichtbare en lelijke bevestigingsmaterialen, zoals bouten en schroeven. Met deze zeer krachtige dubbelzijdige acrylaat schuimtape maakt u snel en gemakkelijk een duurzame hechting. De tape hecht op verschillende materialen waaronder aluminium, staal, glas, kunststof, gelakte ondergronden en ondergronden met poedercoating: een robuuste bevestigingsoplossing voor bijna alles wat u maar kunt verzinnen.

Een prachtig product dat gemaakt is om niet gezien te worden. Maar het effect van een VHB verbinding is wel degelijk zichtbaar: Gladde oppervlakten, verbinding tussen ongelijksoortige materialen met elk hun eigen eigenschappen, zoals vervormen bij bepaalde temperaturen. De flexibele foamlaag zorgt ervoor dat dit geen invloed heeft op de kracht van de verbinding. Ook vangt de foamlaag schokken op en heeft op die manier een dempende werking.

De kracht en treksterkte gaan ver. Bekijk dit filmpje maar eens waarin verschillenden verbindingen met elkaar worden vergeleken. De kwaliteit van het filmpje laat te wensen over, de kwaliteit van de tape spreekt echter voor zich:

Verdere toepassingen voor 3M tapes

Maskering:

Bescherm oppervlakken tegen vuil, slijtage of deeltjes met onze slimme en uitgebreide reeks afplaktapes. Kies uw tape: korte of langdurige applicaties, type oplosmiddel, temperatuurbereik...

Bescherming:

Voor elke situatie waarin een oppervlak of materiaal beschermd moet worden, hebben wij een oplossing met tapes, folies of schermen.

Verpakking

Voor alles wat u wilt verpakken, verzegelen en veilig wilt transporteren: u vindt altijd een oplossing met ons uitgebreide aanbod tapes en applicators – ook geschikt voor automatisering.

Bekijk onze voorraad 3M schijven

Bekijk de documentatie

Bekijk de documentatie

3M Speedglas G5-01
Clean&Strip XT-PRO
Keuzegids excentrisch roterend schuren
SBI veiligheidsflyer
Alles voor op de haakse slijper
De complete Scotch Brite folder
Veiligheid en PBM's voor de metaalbewerker (Eng.)
Veiligheidsbrochure
© 2019 - Metaaltechniek | Privacy Statement