Ik wil advies over VHB tape voor mijn applicatie.

Voor industriële toepassingen is de keuze van de juiste tape essentieel. Als u zich laat adviseren door een 3M tape-specialist krijgt u garantie op de levensduur. Wij komen graag met 3M bij u langs!

Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de perfecte finish

RVS-Polijsten

RVS polijsten is een arbeidsintensief en nauwkeurig proces. Loonkosten bepalen daarom ook voor een groot deel de kostprijs van het eindproduct, efficiency in het hele proces is dus heel belangrijk!

RVS Polijsten tot spiegelglans

RVS Polijsten is officieel het laatste deel van een hele serie stappen die uiteindelijk tot doel heeft een (hoog)glanzend resultaat te behalen.

Voor een blinkend resultaat is de voorbewerking essentieel. We beginnen het proces met het voorslijpen. Hierbij neem je nog materiaal af, waarbij krassen ontstaan. Door  met een steeds fijnere korrel te schuren, wordt het krassenpatroon ook fijner en de slijpsporen steeds ondieper. Er wordt bij elke stap nog wel materiaal afgenomen. Van belang is dat de verschillende korrels elkaar goed opvolgen. De stappen mogen niet te groot zijn. Dus we gaan niet van korrel 60 naar korrel 180, maar voegen een stap met korrel 120 toe. Korrel 120 kan namelijk de kras die gemaakt is met korrel 60 wegschuren. Met een schuurschijf K180 gaat dit niet lukken. In het eindresultaat zal altijd de onderkras die gemaakt is met K60 zichtbaar blijven.

Deze onderkras kun je achteraf ook niet eenvoudig wegpoetsen. Het enige wat je kunt doen is opnieuw beginnen met schuren vanaf die bewuste korrel 60. Zorgvuldig schuren en goed kijken en controleren is essentieel!

Het hele rvs polijstproces kost veel tijd. Efficiency is dan ook van groot belang. Want elke stap die we kúnnen overslaan scheelt tijd en dus geld.

De keuze voor het type schijf is daarin van belang. De ene schijf met korrel 60 kan een heel ander slijppatroon geven dan korrel 60 van een ander merk. Ook de hardheid van het te bewerken materiaal is een belangrijke factor. Daarom is het ondoenlijk om hier een vastomlijnd stappenplijn te presenteren dat in in elk situatie volstaat. Wel kunnen we een aantal vuistregels meegeven.

  1. Moet er walshuid verwijderd worden? Walshuid is meestal een blauwzwarte oxidelaag op staal die ontstaat tijdens het warm walsen van het metaal. Deze harde laag is vaak lastig te verwijderen. Gebruik een agressief schuurproduct voor deze bewerking, zoals een fiberschijf met keramische korrel. De paarse Clean &Strip schijven van 3M kunnen ook een oplossing zijn.
  2. Na het verwijderen van de walshuid kunnen we gaan schuren met schuurschijven van 150mm in achtereenvolgens korrel 120, (180), 240, (320), 400 en K600. Wij gebruiken graag de PS73 schijven van Klingspor. Een volgende stap slijpen we altijd haaks op de voorgaande stap om zo het krassenpatroon te blenden. Bij de laatste stap gebruiken we slijpvet, om sneller een fijner resultaat te krijgen. Het schuren doen we met de MT-One, een haakse slijper met regelbaar toerental. We starten met 2.500 Rpm. De keuze van de pad hangt af van de vorm van het werkstuk. Strakke lijnen en weinig contouren slijp je het eenvoudigst met een hardere pad zoals de FL36155. Voor producten met meer contouren of gaten gebruikt u liever een zachtere pad zoals de DY57543.
  3. Na het voorslijpen kunnen we over gaan tot het voorpolijsten. Gebruik een machine met regelbaar toerental zoals onze Mt-One. Een erg handig snelwisselsysteem voor de polijstschijven is het PTL-systeem. Lees meer over het unieke Push-Turn-Lock-systeem op onze pagina over RVS bewerken. Bij gebruik van polijstschijven van 150 mm stel je de polijstmachine weer in op 2500 Rpm. Houd de polijstpasta tegen de draaiende schijf en voeg tijdens het voorpolijsten steeds opnieuw pasta toe tot een egaal oppervlakte ontstaat. Het voorpolijsten begint met een sisal/katoenschijf in combinatie met een groene polijstpasta. Deze pasta met een ultrafijne schuurkorrel zorgt in combinatie met de redelijk stugge schijf nog voor een minimale afname van het materiaal en verwijdert zo de slijpsporen van de voorgaande fasen. Ga pas over naar de volgende stap als al deze slijpsporen ook echt weg gepolijst zijn.
  4. In deze stap gaan we rvs polijsten tot een hoogglans resultaat. Dit bereik je door te werken met een katoenen lappenschijf in combinatie met een roze pasta. Werk elke keer haaks op de sporen van de vorige polijstbewerking.  
  5. Wil je een nog glanzender resultaat dan gaan we naar een Mirror afwerking die ook nog weer enkele gradaties kent. Een Mirror10 superfinish bereik je met een flanellen lappenschijf en een witte pasta. Breng het toerental terug naar 1.000 Rpm om minder warmte in te brengen. Warmte kan het materiaal namelijk opentrekken waardoor er pitjes kunnen ontstaan.
  6. Reinigen: En dan is daar het resultaat! Het residu van de polijstmiddelen verwijder je met Wener kalk en een zachte doek. En kijk dan al het moois er niet vanaf!

Advies nodig, bel voor een vrijblijvend gesprek of demo naar 033-4558788.

Foto: Metalfinish Joure

Onze polijstproducten

Ga direct naar onze webshop voor een overzicht van al onze rvs polijstproducten

Klik hier

Onze polijstproducten

Ga direct naar onze webshop voor een overzicht van al onze rvs polijstproducten

Klik hier

Algemene tips: rvs polijsten is een vak apart, door te proberen en te variëren met pasta's en schijven ontdek je welke manier en welke polijstproducten het beste bij jou manier van werken past. Neem de tijd, ga niet te snel over naar de volgende stap en poets regelmatig je werkstuk schoon met een zachte doek. En belangrijk: geniet van het eindresultaat! Niets zo mooi als een perfect gepolijst product!

Bedankt voor uw interesse.
De download is hieronder beschikbaar.
Download de PDF
Bedankt voor uw aanvraag.
We sturen uw sample zo snel mogelijk toe.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2019 - Metaaltechniek | Privacy Statement