Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

Veiligheid voor mens en milieu

Een veilige werkplek is een fijne en gezonde werkplek. Maak veilige keuzes waar dat kan, gebruik PBM's waar dat nodig is.

Veiligheid en gezondheid op het werk.

Veiligheid is in de eerste plaats ieders eigen verantwoordelijkheid! Maar het is ook een breed begrip. Het gaat over:

  • Gedrag!
  • Goedgekeurde veilige machines en materialen
  • Een opgeruimde en schone werkplek
  • Zo min mogelijk chemische schadelijke stoffen zoals smeermiddelen en reinigingsmiddelen. Doe de Chemical shift!
  • Luchtkwaliteit: afzuiging van stof en gevaarlijke dampen.
  • Lawaai beperken
  • Repeterend werk beperken om overbelasting te voorkomen
  • Juiste gebruik en opslag van PBM's
  • etc..

Heldere voorlichting, duidelijke werkinstructies, het juiste gebruik van middelen en regelmatig onderhoud en keuring - vaak verplicht - verhogen de veiligheid. Daar zijn werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk voor. Een veilige en gezonde werkomgeving is helaas niet overal de realiteit. Uit ongevalonderzoek blijkt dat onveilig gedrag vaak een rol speelt bij een ongeluk. Niet alleen compliance van werkgevers en werknemers door het opvolgen van regels, maar ook participatie is van belang. Een (pro-)actieve houding van werkgevers en werknemers ten aanzien van gezond en veilig gedrag is namelijk essentieel om gezond en veilig werken te bevorderen. Hierbij is het cruciaal om arbeidsrisico's te herkennen en erkennen en elkaar onderling te willen wijzen op onveilig gedrag.

Loonkosten omlaag door oog te hebben voor veiligheid en arbeidsomstandigheden

Veilig werken leidt tot minder verzuim, hogere productiviteit en daardoor lagere kosten. De truc is een werkomgeving te creëren waarin oog voor veiligheid ingebakken zit in het DNA van de organisatie en daarmee in álle werknemers. Want uiteindelijk is iedereen eigenaar van zijn persoonlijke veiligheid.

De veiligheidscultuurladder

Dit model wil organisaties helpen om beter inzicht te krijgen in waar zij zelf staan met hun eigen veiligheidscultuur. En uiteraard geeft de ladder ook inzicht in de ontwikkelmogelijkheid naar een verbeterende veiligheidscultuur. Waar staat uw bedrijf op de ladder? Elke stap omhoog is een belangrijke verbetering.

Waar sta jij op de veiligheidscultuurladder en wat is er nodig om een volgende stap te maken?

Wat is belangrijk om een stap te kunnen maken?

1.  Bewustwording

2.  Kennis delen met collega’s

3.   Kennis delen met collega-bedrijven uit de branche of uit de keten

4.   De kracht van herhaling: maak veiligheid tot een terugkerend thema.

5.   Beloon goed gedrag of zichtbare verbeteringen

Maak situaties bespreekbaar en creëer een cultuur waarin men elkaar helpt door op risicovolle situaties te wijzen en elkaar scherp te houden. Neem hierin iedereen serieus als hij een in zijn ogen risicovolle situatie benoemd. Metaaltechniek kan u hierbij helpen door het  geven van korte clinics of toolboxes over veiligheid en het juiste gebruik van PBM’s. Vraag gratis een toolbox aan via ons aanmeldformulier.

Een groene werkplek met zo min mogelijke chemische middelen draagt bij aan veiligheid en vraagt om minder bescherming.

Voordeel van een groene, duurzame, veilige werkplek

Uw voordeel door groene producten te gebruiken is niet alleen dat u naar collega’s en stakeholders laat zien dat u als bedrijf uw verantwoordelijkheid neemt. Bedrijfseconomisch is het vaak ook erg interessant om over te stappen. Een Veidec product kan tot wel 3 klassieke chemische producten vervangen. U heeft geen speciale opslagkasten nodig, geen speciale PBM’s en bovendien werken Veidec producten extreem snel en zijn zuinig in gebruik. En last but not least: u krijgt geen kritische vragen van de ARBO en veiligheidskundigen meer. Iedereen blij!


Veiligheid begint bij de bron

Veiligheid begint bij de bron. Met de keuze voor grondstoffen, de manier van verbinden: moet er persé gelast worden of kan er ook met tape of lijm een verbinding gemaakt worden. Werken we met elektrisch gereedschap of kunnen we ook met pneumatische machines werken. Hoe is de afzuiging geregeld en ziet de werkplek er verder opgeruimd en veilig uit?

Pas als allerlaatste redmiddel komen de PBM’s aan de beurt. Als bescherming tegen situaties die echt niet te voorkomen zijn. 

De juiste keuze, pasvorm, gebruiksvriendelijkheid en mate van bescherming is hierbij van groot belang! Alleen dan biedt een PBM die bescherming waar hij voor gemaakt is en wordt de gebruiker zo min mogelijk belemmerd in zijn werk. Dit zal weer leiden tot een hogere acceptatie en gebruik van de aangeboden beschermingsmiddelen. Ook dit onderwerp komt ruim aan bod in één van onze toolboxes. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

LET OP: de PBM-verordening verandert. Nieuwe richtlijnen per april 2019!

Vanaf april 2018 is de PBM-richtlijn 89/686/EEG vervangen door de nieuwe PPE-verordening 2016/425. De PBM-richtlijn is geïntroduceerd om processen te harmoniseren en om te weerspiegelen hoe persoonlijke beschermingsmiddelen tegenwoordig worden ontwikkeld en op de markt worden gebracht in Europa.

Van april 2018 tot april 2019 is de overgangsfase tussen het moment waarop de verordening wordt gepubliceerd en toegepast. In april 2019 moeten alle PBM-producten met het CE-keurmerk voldoen aan de PBM-verordening.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

De PBM-verordening is een bindende wet waarmee duidelijke, gedetailleerde eisen worden gesteld. Deze dienen volledig te worden toegepast in alle Europese lidstaten. De verordening geldt voor alle vormen voor de levering van persoonlijke beschermingsmiddelen, met inbegrip van verkoop op afstand, en beoogt een hoog gezondheids- en veiligheidsniveau te realiseren, gebruikers te beschermen en eerlijke concurrentie te waarborgen.

De beginselen veranderen op diverse punten:

  • Wijziging van categorisering van productgerelateerd in risicogerelateerd.
  • Wijziging van classificatie voor bepaalde productcategorieën;
  • Gehoorbescherming, nu gecategoriseerd als ‘schadelijk geluid’ (risico), wordt verplaatst van categorie II naar categorie III
  • Conformiteitsverklaring voor de EU dient bij elk product te worden verstrekt (of met een koppeling waar de verklaring kan worden verkregen)
  • Technische documentatie en conformiteitsverklaring voor de EU blijven tien jaar bewaard nadat de persoonlijke beschermingsmiddelen op de markt zijn gebracht
  • Geldigheid van vijf jaar/vervaldatum voor nieuwe certificaten
  • Vastgelegde verplichtingen voor economische operatoren binnen de toeleverings- en distributieketen.

Kies de juiste PBM! Let daarbij op gebruiksgemak en pasvorm. Het is jammer, maar bij PBM's geldt eigenlijk nooit one-size-fits-all. Vergroot de acceptatie door per persoon een goed passend PBM aan te bieden.

Ademhalingsbescherming:

Onderhoudsvrije maskers:

Onderhoudsvrije stofmaskers kunnen worden gebruikt om te beschermen tegen stof en andere risico´s waarbij deeltjes een rol spelen.Ze zijn gemaakt voor eenmalig gebruik en behoeven daarom geen onderhoud. Stocking moet uiteraard in een schone en stofvrije omgeving gebeuren.

Stofmasker van 3M en Defend

De single-use stofmaskers kennen we in grofweg 2 modellen: als cupmasker, dus voorgevormd met een cup. En als vouwmasker, die je eenvoudig in je zak meeneemt. Zeker als de maskers per stuk verpakt zijn is dit een mooi masker om mee te nemen naar de werkplek.

Beide maskers zijn verkrijgbaar met of zonder ademhalingsventiel. Dit ventiel maakt het uitademen eenvoudiger, houdt de temperatuur lager en dampen worden makkelijker afgevoerd wat een beslagen bril en vocht aan de binnenzijde van het masker voorkomt.

Lasrook masker, met toegevoegd carbon, te herkennen aan de iets grauw/grijze kleur.

De 9925 en 9928 maskers van 3M zijn speciaal ontworpen voor lastoepassingen, om bescherming te bieden tegen ozon- en lasrook en om verlichting te bieden bij hinderlijke geuren. Ze bieden lichtgewicht, doeltreffende, comfortabele en hygiënische ademhalingsbescherming tegen stof, nevel en metaaldampen en zijn langdurig bestand tegen vervuiling door lasrook. Het 3M™ Cool Flow™ uitademventiel vermindert de opbouw van warmte om een comfortabele bescherming te geven, zelfs in vochtige omstandigheden en in hitte.

Al onze stofmasker voldoen aan de norm EN 149:2001. Metaaltechniek levert het complete programma van 3M stofmaskers en voert daarnaast het label Defend. Uniek in Nederland, met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Bekijk hier ons complete assortiment stofmaskers.

Herbruikbare maskers:

Volgelaatsmaskers zijn uitgerust met een geïntegreerde ademhalings- en oogbescherming. Als u de voorkeur geeft aan afzonderlijke oogbescherming, is het 3M halfgelaatsmasker zo ontworpen dat het gebruikt kan worden in combinatie met 3M ruimzichtbrillen en veiligheidsbrillen, laskappen en vizieren. De halfgelaats- en volgelaatsmaskers zijn voorzien van een heleboel snufjes om een comfortabele pasvorm in een groot aantal toepassingen te garanderen. De bajonetsluiting garandeert een eenvoudige wisseling van de filters.

Herbruikbare maskers van 3M en GVS

Metaaltechniek levert het complete programma van 3M (half)maskers en voert daarnaast het merk GVS, met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Bekijk hier ons complete assortiment (half)gelaatsmaskers

Motor- en luchtaangedreven maskers

De Adflo motoraangedreven ademhalingsbescherming is speciaal ontwikkeld voor lassers die met een Speedglas 9000 laskap werken. Zijn doordachte, compact vormgeving is uitstekend geschikt voor lassers en hun specifieke werkomstandigheden. Alle Speedglas laskappen die gecombineerd kunnen worden met de Adflo motorunit zijn standaard uitgerust met een Speedglas Side Window zodat u goed bewust bent van uw omgeving. 

Een motoraangedreven ademhalingssysteem is een systeem dat gebruik maakt van een ventilator om gefilterde lucht in hoofdkappen en helmen te blazen. Hiermee kunt u zeer mobiel zijn.

De systemen voor ademhalingsbescherming van 3M™ Versaflo™ zijn allesomvattende, comfortabele modulaire beschermingssystemen voor de werknemer. Elk systeem heeft drie makkelijk te selecteren modules die met elkaar kunnen worden gecombineerd: een ademhalingsbeschermingsapparaat, een hoofdkap en een ademslang. Met de modules kunnen tientallen systeemconfiguraties worden samengesteld. Dit is het summum van flexibiliteit bij het omgaan met wisselende omgevingen, behoeften en comfortvoorkeuren van de gebruiker.

3M™ Ademhalingssystemen met toegevoerde lucht zijn ontworpen om de werknemer te voorzien van schone lucht. De lucht kan worden toegevoerd met een hogedrukcompressor. 3M heeft verscheidene producten die kunnen worden aangesloten op een systeem met toegevoerde lucht, zoals kappen, helmen, volgelaatsmaskers, halfgelaatsmaskers en los te dragen gelaatsstukken. Hiermee is uw mobiliteit beperkt.

3M Motor- en luchtaangedreven maskers 3M Motor- en luchtaangedreven maskers

Bekijk hier ons assortiment motor- en luchtaangedreven maskers van 3M

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste masker of de benodigde bescherming? Op de website van 3M is hier veel informatie over te vinden. Ga naar de pagina over gezondheid en veiligheid van werknemers

Ook gehoorbescherming verdient de aandacht.

Ongemerkt worden we elke dag aan meer lawaai blootgesteld dan goed is voor ons gehoor. Daarmee kan er op langere termijn gehoorschade optreden.

Bekijk de decibel-ladder eens. Het kan een eye-opener zijn dat er bij langdurige blootstelling aan alledaagse geluiden al gehoorschade op kan treden.

U kunt het geluidsniveau van een activiteit soms verminderen door het kiezen voor een andere slijpproduct. Een fiberschijf produceert minder lawaai dan een afbraamschijf. En ook het trillingsniveau van een fiberschijf ligt lager, wat helpt om pijnlijke armen te voorkomen. Eigenlijk komt elke bewerking die met een handmachine wordt uitgevoerd qua geluidsniveau uit boven de norm van 85dBA. Gebruik dus altijd passende gehoorbescherming en check eens in de zoveel tijd of de demping van uw gehoorbescherming nog voldoende is.

Uw gehoorbescherming koopt u natuurlijk eenvoudig via onze webshop!

Bekijk ons assortiment PBM's

Bekijk de documentatie

Bekijk de documentatie

Nieuwe verordening PBM per april 2019
Bedrijfsbrochure 2019
Decibel-ladder
Whitepaper stofmaskers
Veiligheidsbrochure

Metac metaal opleidingen

Opleiding voor het bewerken van RVS

De opleiding "RVS bewerken" is gericht op tijdbesparing in de productie. We combineren theorie met uw dagelijkse praktijk.

Lees meer

Opleiding Staalconstructie / bankwerken

De opleiding bankwerken gaat in op de theorie achter de schuur- en slijpmiddelen met als doel sneller te werken. We combineren theorie met uw praktijk.

Lees meer

Opleiding voor het bewerken van aluminium

De opleiding Aluminium Bewerken geeft u kennis waardoor er sneller gewerkt wordt in de productie. Theorie wordt gecombineerd met uw dagelijkse praktijk.

Lees meer

Opleiding voor Hoogglans Polijsten

De opleiding Hoogglans polijsten combineert de theorie van het slijpproces en de werking van pasta's met uw dagelijkse praktijk.

Lees meer