Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

Stofmaskers: gebruik en regelgeving

Stofmaskers: gebruik en regelgeving

Stofmaskers geven alleen optimale bescherming bij juist gebruik. Lees hier over MAC waarden en andere voorwaarden voor maximale bescherming.

Stofdeeltjes vormen een potentieel gevaar voor de gezondheid, vooral voor degenen die ermee werken. Om het inademen van schadelijke deeltjes te voorkomen, is het gebruik van ademhalingsbescherming van essentieel belang. Om effectief te zijn, moeten deze maskers niet alleen de juiste pasvorm hebben, maar ook correct worden gebruikt volgens de geldende regelgeving.

Regelgeving omtrent stofmaskers

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van veilige werkomstandigheden. Dit begint bij de bron, door het implementeren van goede afzuiging, ventilatie en het vermijden van schadelijke stoffen en dampen. Indien nodig, moeten werkgevers Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's)verstrekken, zoals stofmaskers. Deze maskers bieden bescherming tegen vaste stofdeeltjes, vezels, micro-organismen, nevels en aërosolen. Voorlopig zijn de geldende normen HSE 282/28, France JORF n0062 en EN-529:2005. Een nieuwe norm,de Fittest, zal in de toekomst verplicht worden gesteld om de effectiviteit van stofmaskers te waarborgen.

MAC-Waarde en benodigde bescherming:

De keuze van het juiste stofmasker hangt af van de schadelijkheid van de stof in de werkruimte en de concentratie ervan in de lucht. De MAC-waarde, oftewel grenswaarde, geeft de maximaal aanvaarde concentratie van een stof in de lucht aan. Dit bepaalt de beschermingsklasse van het masker, aangeduid met FFP-codering (Filtering Facepiece Particles).FFP1, FFP2 en FFP3-maskers bieden verschillende niveaus van bescherming, waarbij FFP3-maskers de hoogste bescherming bieden.

Lees meer over MAC-waarden en de bijbehorende bescherming op onze webpagina over de toolbox veiligheid.

In een omgeving waar gevaarlijke deeltjes in de lucht kunnen zweven, is het essentieel om de juiste ademhalingsbescherming te kiezen.

Uw 3-stappengids naar de juiste ademhalingsbescherming

Helpen uw stofmaskers bij het verminderen van uw blootstelling aan mogelijk schadelijke deeltjes in de lucht? Gezien de diverse beschikbare keuzes, is het van essentieel belang om een product te selecteren dat afdoende bescherming biedt tegen de lucht gedragen gevaren die zijn vastgesteld tijdens uw risicoanalyse. Het geselecteerde masker moet niet alleen geschikt zijn voor de drager en de uit te voeren werkzaamheden, maar ook voorde omgeving. Bijvoorbeeld, een uitademventiel kan helpen bij het verminderen van de opbouw van warmte in het masker, wat gunstig kan zijn voor dragers die fysiek actief werk verrichten. Het kiezen van het juiste stofmasker kan een uitdaging zijn.

  1. Check het
    Kwaliteit is cruciaal als het gaat om ademhalingsbescherming. Zorg ervoor dat het masker voldoet aan de eisen van uw land en sector. Is het product goedgekeurd volgens de lokale regelgeving? Controleer de lokale vereisten, omdat deze wereldwijd kunnen verschillen. Bekijk onze checklist voor andere factoren om te overwegen bij het selecteren van een stofmasker.
  2. PAS HET
    Elk gezicht is uniek, dus het is essentieel dat het masker goed past om de drager voldoende bescherming te bieden. Volg onze checklist om ervoor te zorgen dat het specifieke merk en model van het masker getest is op de drager. Train de drager om het masker correct te dragen en voer regelmatig afdichtingscontroles uit.
  3. Draag het
    Het correct dragen van het masker is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste masker. Zorg ervoor dat uw team het masker altijd op de juiste manier draagt om optimale bescherming te garanderen. Zorg ervoor dat de drager het masker vervangt wanneer nodig en voer elke keer dat het masker wordt gedragen een afdichtingscheck uit. Controleer ook of het masker compatibel is met andere persoonlijke beschermingsmiddelen die worden gedragen.

Tip van Metaaltechniek:

Houd er rekening mee dat gezichtsbeharing de effectiviteit van het masker kan verminderen. Zorg ervoor dat uw werknemers de juiste ademhalingsbescherming krijgen door een geschikt masker te kiezen en ervoor te zorgen dat het op de juiste manier wordt gedragen.

Wat uw werknemers dagelijks inademen is van vitaal belang. Maak daarom de juiste keuze voor ademhalingsbescherming.

Stofmasker pasinstructie

Stofmaskers geven optimale bescherming bij juist gebruik

Download

Stofmasker pasinstructie

Stofmaskers geven optimale bescherming bij juist gebruik

Download

Stofdeeltjes vormen een potentieel gevaar voor de gezondheid, vooral voor degenen die ermee werken. Om het inademen van schadelijke deeltjes te voorkomen, is het gebruik van ademhalingsbescherming van essentieel belang. Om effectief te zijn, moeten deze maskers niet alleen de juiste pasvorm hebben, maar ook correct worden gebruikt. Download de pasinstructie voor het dragen van stofmaskers.

3-stappengids

Bedankt voor uw interesse.
De download is hieronder beschikbaar.
Download de PDF
Bedankt voor uw aanvraag.
We sturen uw sample zo snel mogelijk toe.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bekijk de documentatie

Stofmasker pasinstructie
Aura9300 Gen3 Brochure