Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

RVS bewerken: van RVS platen slijpen tot RVS borstelen

Met de juiste gereedschappen en een goed stappenplan kunt u RVS slijpen, borstelen of finishen tot elk gewenst resultaat. Wij adviseren graag!

RVS bewerken, gebruik het juiste gereedschap

Roestvast-staal is een prachtig product dat we in verschillende vormen dagelijks tegenkomen. Belangrijk is om het juiste schuurproduct te kiezen om snel te kunnen werken. Voor snelle materiaalafname en strak werken adviseren wij de 3M CubitronII fiberschijf, speciaal voor RVS. De beste en meest verkochte fiberschijf in de markt. Bestel hem direct in onze webshop: 3M27618.

Of bekijk hier de andere fiberschijven in ons assortiment

Een veelgebruikt product om RVS te bewerken is Sctoch Brite. Lees meer over dit veelzijdige product op onze speciale pagina.

Scotch Brite is een uniek product opgebouwd uit een web, hars en schuurkorrel en is verkrijgbaar als agressief product voor ontbramen, walshuid verwijderen en lassen afwerken tot finishen en een slijpstructuur aanbrengen. Het basismateriaal wordt niet aangetast, waardoor het heel geschikt is voor een eindbewerking.

Plaatwerk RVS

RVS vinden we in de vorm van plaatwerk vaak terug in de tanks, ketelbouw, interieurs, machines en constructies. Zeker in de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie wordt RVS ontzettend veel toegepast vanwege de vele gunstige eigenschappen. Hygiëne is daarvan een belangrijk voorbeeld.

Want juist in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie is een lage ruwheid van soms wel 0,2 een harde eis vanuit het oogpunt van hygiëne. 

Roestvast staal betekent niet dat RVS niet kan roesten, want dat kan dit metaal wel degelijk. We noemen dit dan corroderen. Roestvast staal is dus niet onderhoudsvrij, maar wel onderhoudsarm. Een bepalende factor bij voorkomen van corrosie is de beschikbaarheid van zuurstof.

RVS wordt afgedekt met een beschermende oxidehuid. Deze kleurloze en transparante laag beschermt het moedermetaal tegen corrosie. Als deze laag beschadigd wordt, kan het moedermetaal gaan corroderen. Gelukkig heeft deze chroomoxidehuid een zelf-herstellend vermogen waarbij zuurstof van essentieel belang is. Daarom is het van belang RVS delen altijd goed schoon te houden zodat het vuil de toegang van zuurstof niet belemmert.

RVS slijpen op ruwheid

Hoe gladder het oppervlak, hoe minder vuil zich kan hechten. Verder is een glad oppervlak ook eenvoudiger schoon te houden en te reinigen. Dit zijn belangrijke voordelen als het gaat om voedingsmiddelen en gezondheid. Door te kiezen voor een RVS geslepen plaat weet je zeker dat je materiaal aan alle eisen voldoet. Door ook de Ra en Rz waarden te specificeren ben je verzekerd van een RVS plaat die over het gehele oppervlakte voldoet aan alle eisen. De moeilijkheden beginnen als het plaatmateriaal wordt bewerkt. Zetten, knippen en zeker het lassen, heeft altijd een nabewerking tot gevolg.

Veel van onze klanten zijn werkzaam in de roestvaststaal-industrie. Dagelijks komen wij bij die bedrijven op de werkvloer om mee te denken, verbeteringen aan te dragen en te testen. Door samen in de productie bezig zijn, wordt Metaaltechniek een verlengstuk van uw productie. Tegelijk krijgen wij een goed inzicht in de wensen, maar ook in de uitdagingen waar onze klanten tegen aan lopen. Die wensen en uitdagingen worden wekelijks besproken tijdens het overleg van onze buitendienst-medewerkers. Zo delen we kennis, succesverhalen, nieuwe inzichten, testuitslagen en krijgen we zicht op de ontwikkelingen in de totale markt.

Binnenhoeklas verwijderen op RVS met Rapid Cut

Het verwijderen van een binnenhoeklas op RVS is een veelvoorkomende bewerking. Dat gaat snel en eenvoudig met Rapid Cut schijven van 3M. Deze schijven bevatten de bekende CubitronII korrel wat zorgt voor een snelle materiaalafname. Het Scotch Brite web zorgt voor een mooie finish, waardoor je snel een mooie finish kunt bereiken.

Een borstelstructuur aanbrengen op RVS

RVS borstelen wordt ook wel satineren genoemd. Bij borstelen van RVS breng je een gelijkmatig krassenpatroon aan, wat visueel een matglanzende mooie finish geeft. Je komt deze finish veel tegen bij gebruiksvoorwerpen in het dagelijks leven. Denk aan de afzuigkap, trapleuningen, omkastingen van automaten etc. Allemal van geborsteld RVS. Voordeel van een geborstelde afwerking is dat het product minder krasgevoelig wordt en als er toch krassen ontstaan, deze minder opvallen. Verkleuringen van het materiaal verwijder je ook eenvoudig met satineren.

Gebruik een RVS afplaktape om een mooie strakke versteklijn te krijgen.

Metaaltechniek levert voor het satineren een unieke oplossing: het PTL-systeem. Voor sneller wisselen en minder kans op beschadigingen.

PTL staat voor Push-Turn-Lock, een even simpel als uniek snelwisselsysteem zonder bevestigingsbout. Hierdoor wisselt u snel van wiel zonder verdere montageonderdelen. Ook heeft u geen storende uitstekende bevestigingsbout, wat maakt dat je strak langs kanten en in binnenhoeken kunt werken.

PTL-systeem: snel wisselen en geen uitstekend boutje!

Een innovatie die het wisselen tussen de verschillende finishing borstels een stuk eenvoudiger maakt. Het PTL-assortiment wordt steeds uitgebreider. Van borstels met alleen schuurlinnen voor snelle materiaalafname tot borstels met alleen Scotch Brite voor het finishen van RVS plaat en de gecombineerde borstel. Daarnaast hebben we een groot assortiment aan polijstborstels. Ga naar onze webshop om het complete assortiment PTL te bekijken en te bestellen.

Er is een breed scala aan borstels en lappenschijven beschikbaar

Aanbrengen van een laskant op RVS

Het aanbrengen van laskanten heeft veel voordelen. De belangrijkste reden om laskanten aan te brengen is om de lasconstructie steviger te maken. De laskant zorgt voor een groter lasoppervlak, waardoor het lastoevoegmateriaal zich op meer plekken kan hechten. Hierdoor verbetert de verbinding tussen de twee plaatdelen. Tegelijk verbetert ook de doorlassing, waardoor de materialen volledig één worden.

  • Vergroten van het lasoppervlak
  • Doorlassing verbeteren
  • Prijs verlagen

Het aanbrengen van laskanten verlaagd de kostprijs, omdat minder lastoevoegmateriaal gebruikt hoeft te worden. Bovendien verbetert de kwaliteit/prijsverhouding van het werkstuk. De kwaliteitsverbetering is groter dan de kosten die nodig zijn voor het aanbrengen van laskanten.

Er zijn verschillende manier waarop een laskant aangebracht kan worden. We zetten vier manieren op een rijtje:

  • Laskant aanbrengen met een haakse slijper gecombineerd met een afbraamschijf. Een van oudsher veelgebruikte methode in de zwaardere staat- en constructiebuw. Ook in de scheepsbouw en offshore is dit nog een geliefde combinatie vanwege de robuustheid en omdat het redelijk snel werkt. Nadeel is echter het geluidsniveau en de trillingen. Dat is niet alleen vermoeiend voor de operator maar zorgt ook voor een minder strakke finish.
  • Laskant aanbrengen met een haakse slijper gecombineerd met een lamellenschijf. Deze combinatie werkt al rustiger en geeft een mooiere finish omdat een lamellenschijf enige flexibiliteit bezit. Tegelijk zorgt die flexibiliteit ervoor dat de finish niet altijd strak is.
  • Laskant aanbrengen met een haakse slijper gecombineerd met een fiberschijf. In verreweg de meeste gevallen is dit de beste combinatie als je let op snelheid en de kwaliteit van de finish. Maar ook voor de gebruiker is dit een fijne methode vanwege het geluidsniveau en relatief weinig trillingen.
  • Laskant aanbrengen met een BevelMate gecombineerd met een hardmetalen kantfrees. Vooral een mooie toepassing als je werkt met een lasrobot vanwege de constante finish.

Automatisch ontbramen of slijpen van RVS

Automatisch slijpen of ontbramen van roestvast stalen platen, kent een aantal belangrijke voordelen. Naast tijdsbesparing, zeker als u veel seriematig werk doet, is de afwerking altijd constant en reproduceerbaar. Onafhankelijk van hoe de operator zich voelt of hoe zijn weekend was. Ook wordt het werken met een haakse slijper vaak als vies en niet leuk ervaren. Als hetzelfde werk door een machine gedaan wordt, wordt dat door personeel vaak als positief ervaren en werk je aan binding van je mensen. Ook aluminium en staal zijn geschikt voor automatische bewerkingen. Wij werken samen met Q-Fin vanwege de grote Grinding Power van de Q-fin machines. Tevens bieden wij alle verbruiksmiddelen, van schuurbanden, komborstel en rondborstels voor alle merken ontbraammachines.

Radius of laskant op RVS met Q-Fin en Beveltools

Q_Fin heeft in samenwerking met Beveltools een nieuwe tafelmachine ontwikkeld, speciaal voor het aanbrengen van een laskant of radius op RVS. Het principe is gebaseerd op de handmachines van Beveltools, die werken met een volhardmetalen frees. De nieuwe geometrie van de frees, de stabiliteit van de kop, de microsmering, het gehele nieuwe concept zorgt voor een hele constante bewerking en de levensduur van de frees is met soms wel 300% toegenomen ten opzichte van zijn voorganger. Bekijk de video en neem contact op voor een demo!

Spiegelplaat polijsten van RVS

Polijsten tot spiegelplaat is een tijdrovende klus en vraagt veel ervaring. Ook na een dag in de METAC, ons opleidingscentrum, kun je niet ineens polijsten. Met de TopGrinder van Q-Fin is het wel wat eenvoudiger. Bekijk onze video om een indruk te krijgen van de mogelijkheden.

Een greep uit onze producten voor RVS bewerking

Bekijk de documentatie

Bekijk de documentatie

PTL systeem
Bedrijfsbrochure 2019
Besparen op loonkosten
RVS brochure
Documentatie Beveltools
PSCD flyer

Metac metaal opleidingen

Opleiding voor het bewerken van RVS

De opleiding "RVS bewerken" is gericht op tijdbesparing in de productie. We combineren theorie met uw dagelijkse praktijk.

Lees meer

Opleiding Staalconstructie / bankwerken

De opleiding bankwerken gaat in op de theorie achter de schuur- en slijpmiddelen met als doel sneller te werken. We combineren theorie met uw praktijk.

Lees meer

Opleiding voor het bewerken van aluminium

De opleiding Aluminium Bewerken geeft u kennis waardoor er sneller gewerkt wordt in de productie. Theorie wordt gecombineerd met uw dagelijkse praktijk.

Lees meer

Opleiding voor Hoogglans Polijsten

De opleiding Hoogglans polijsten combineert de theorie van het slijpproces en de werking van pasta's met uw dagelijkse praktijk.

Lees meer