Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

Scotch Brite voor slijpen en finishen van metaal

Scotch Brite voor slijpen en finishen van metaal

Scotch Brite is het merk van 3M dat wereldwijd bekend is, al is het maar door het gele sponsje met het groene schuurgedeelte dat in elke keuken te vinden is. Een perfect voorbeeld van een handapplicatie. Maar Scotch Brite heeft ook een heel gamma producten voor de (zware) industrie en kent vele verschijningsvormen. Scotch Brite is ontwikkeld om een perfect eindresultaat te bereiken en tegelijk kosten te besparen door efficiency.

Wat is Scotch Brite

De door 3M ontwikkelde technologie van Scotch Brite producten bestaat uit een non-woven webconstructie. Dit web is opgebouwd uit synthetische fiber draden die met elkaar een flexibel driedimensionaal web vormen. In dit web bevinden zich schuurkorrels en dit alles wordt bij elkaar gehouden door een synthetische hars.

De open structuur vermindert het risico op kromtrekken of verkleuren omdat er minder warmte wordt ingebracht. Ook gaat de open structuur vollopen van het schuurmateriaal tegen. Dit zorgt voor een betere en constante afwerking en lange levensduur van het schuurproduct.

Omdat Scotch Brite per definitie in meer of mindere mate flexibel is, is dit een perfect product om toe te passen bij het bewerken van contouren. Ook wordt het risico op kostbaar herstelwerk en onnodige uitval en afkeur sterk verminderd.

De specifieke structuur van Scotch Brite zorgt voor een mooie finish en lange levensduur van het schuurmateriaal.

Eigenschappen en werking van Scotch Brite

Het flexibele synthetische web is zo samengesteld dat voortdurend schuurmiddel met het werkoppervlak in contact komt. Daardoor ontstaat een gelijkmatig, eersteklas-oppervlak, zonder dat het werkstuk vooraf hoeft te worden geschuurd – rekening houdende met kritische toleranties.

SCOTCH-BRITE™ WEB

 • verandert normaliter de vorm van het werkstuk niet.
 • verhoogt de corrosiebestendigheid van oppervlakken door het verwijderen van bramen.
 • verlaagt snel en efficiënt de oppervlakteruwheid.
 • zorgt voor een gelijkmatig, reproduceerbaar aanzicht.
 • krimpt niet door de open structuur.
 • houdt het oppervlak koel en veroorzaakt geen vervormingen of verkleuringen.
 • verwijdert bramen zonder dat secundaire bramen ontstaan.
 • biedt een lange levensduur

Enkele specifieke herkenbare 3M Scotch Brite producten, van geperste unitzed EXL wielen tot banden, schijven en borstels. Scotch Brite kent vele toepassingen en uitvoeringen.

Scotch Brite voor hogere productiviteit en lagere kosten

3M is een van meest innoverende fabrikanten die we kennen als het gaat om schuur- en slijpmateriaal. Een goed product wordt altijd doorontwikkeld tot een nog beter product. Ook Scotch Brite biedt meer voordelen dan alleen prima kwaliteit en een constante finish vergeleken met gebruikelijke schuurmaterialen. De grootste kostenpost in de productie zijn altijd de arbeidskosten. Als je door efficiënter werken het aantal stappen in een proces kunt verminderen, zie je dat direct terug in de tijd en daarmee arbeidskosten. Scotch Brite werkt mee aan deze visie door:

 • Het terugbrengen van het aantal stappen in het productieproces bespaart tijd en arbeidskosten
 • Kostenbesparing en minder machinestilstand door mindere wisselen van schuurbanden en wielen.
 • Vermindert de kans op extra warmte inbreng en voorkomt kromtrekken en verkleuren, dus minder nabewerking.
 • Minder herstelwerk en minder uitval of afkeur
 • Eenvoudig te hanteren door de gebruiker.

Scotch Brite voor reinigen, finishen en ontbramen

Scotch Brite Clean & finish

De serie Clean & Finish van Scotch Brite bevat de handpads en rollen. De schuurmineralen liggen dichter bij elkaar en zorgen zo voor een consistent kraspatroon.

Scotch Brite Clean & Finish Durable Flex Handpads

De flexibiliteit maakt deze producten geschikt om moeilijke bereikbare plaatsten te bewerken. TEgelijk zorgt een speciale coating ervoor dat de handpads een langere gebruiksduur kennen. De Scotch Brite Handpads en rollen zijn beschikbaar in twee groftes: rood voor Very fine en grijs voor Ultra fine.

Scotch Brite voor manueel gebruik is er pads of op rol.
Scotch Brite Clean & Finish Handpads en rollen

Deze serie is agressiever en geschikt voor allround manueel reinigen, finishen en licht ontbramen. Ideaal voor voorschuren van lakken en primers. Dit zorgt tegelijk voor een betere hechting van een coating.

De handpads en rollen zijn beschikbaar in diverse kwaliteiten, van Coarse tot Ultra-fine.

Scotch Brite Clean & Strip

Scotch-Brite Clean & Strip zijn nylon webs voorzien van mineralen. Clean & Strip is een uiterst agressief web en is ontwikkeld voor reinigen vóór en na het lassen, het verwijderen van roest, verf en beschermlagen en voor het reinigen van oppervlaktevervuiling. In 2019 lanceert 3M de nieuwe serie Clean & Strip XT-Pro en XT-Pro Extra Cut. Een paarse en groene variant, die nog agressiever zijn en een langere levensduur hebben dan hun voorlopers. De vervormbaarheid van de schijf zorgt voor een groter contactoppervlak waardoor er nog sneller gewerkt kan worden.

De paarse Clean & Strip XT-Pro bevat een scherp siliciumcarbide schuurmineraal. Samen met het nieuw ontwikkelde web is dit een duurzame schijf die het moedermateriaal tijdens de bewerking niet aantast. Ideaal voor het verwijderen van coatings, verf en lichte walshuid.

De groene variant heeft de naam XT-Pro Extra Cut meegekregen en bevat een aluminiumoxide korrel die snel tot op het blanke metaal snijdt. Ideaal voor reinigen, blenden en voorbereiden van oppervlakken en verwijderen van zware roest en roestputjes zonder uithollingen achter te laten.

Ga naar onze speciale pagina om een sample aan te vragen.

Paarse XT-Pro met een siliciumcarbide korrel en groen XT Pro Extra Cut met aluminiumoxide.

Scotch Brite EXL

Ook de EXL unitized producten horen bij de Scotch Brite serie. EXL producten zijn bedoeld om af te bramen en te finishen zonder de geometrie van het werkstuk aan te tasten. De schijven of wielen bestaan ook hier weer uit een combinatie van schuurmaterialen en nylon vezels, bijeen gehouden door een harsverbinding. Het web is uitgehard en gecomprimeerd en is leverbaar in verschillende hardheden. Hoe harder, des te agressiever. Een zachtere schijf is minder agressief maar laat wel een mooiere finish na. Zij laten minder strepen na, waardoor het oppervlakte schoner blijft en er minder voorbereiding nodig is voor de vervolgstappen. Ook hier zorgt het open web dat het schuurmiddel niet snel volloopt.

EXL producten zijn verkrijgbaar met een siliciumcarbide of aluminiumoxide korrel. Siliciumcarbide is een zeer scherpe korrel dat makkelijk uitbreekt en dus met weinig druk goed presteert. Dit mineraal zorgt voor een fijne finish.

Een aluminiumoxide korrel is blokvormig en heeft meer druk nodig om uit te breken en zijn slijpende werking te behouden en kent een lange levensduur.

EXL producten leveren een constant resultaat en is reproduceerbaar. Door het open web wordt er ook nog eens weinig warmte in het product gebracht.

Scotch Brite EXL is leverbaar in verschillende uitvoeringen en hardheden.

Scotch Brite Bristle Discs en Brushes

Een bijzonder product in de Scotch Brite range is de Bristle-lijn, borstels en schijven met gegoten kunststof draden die extreem flexibel zijn en daarom ideaal voor het bewerken van complexe vormen en contouren. Door de keramische Cubitron korrel is Bristle ook een agressief product als het gaat om verwijderen van lasverkleuringen en licht ontbraamwerk en heeft een Bristle Disc een lange levensduur.

De 3M Bristle schijven zijn er in diverse uitvoeringen. Dunne borstels die als een pakketje met flenzen samen één schijf vormen, voor gebruik op een haakse slijper of stationaire machine. Met een opspandoorn of roloc opname voor gebruik op de boormachine.

Aan de kleur herkent u de grofte.

De kleur van een Scotch Brite Bristle product geeft de korrelgrofte aan.
3M  Bristle Disc Paars: Korrel 36
3M Bristle Disc Groen: Korrel 50
3M  Bristle Disc Geel: Korrel 80
3M  Bristle Disc Wit: Korrel 120
3M Bristle Disc Rood: Korrel 220
3M Bristle Disc Blauw: Korrel 400
3M Bristle Disc Oranje: 6 Mic
3M Bristle Disc Mintgroen: 1 Mic

Ons assortiment

Ga naar onze webshop om het complete assortiment Scotch Brite te bekijken en bestel direct!

klik hier

Ons assortiment

Ga naar onze webshop om het complete assortiment Scotch Brite te bekijken en bestel direct!

klik hier

Staat het door u gezochte artikel niet in onze webshop? Neem dan contact op met onze verkoop binnendienst. Het hele assortiment Scotch Brite voor de industrie is leverbaar. We nemen het product graga in bestelling en in overleg kunnen we het voor u op voorraad houden, zodat u nooit meer misgrijpt.

Ziet u een product dat voor u interessant kan zijn? Bel dan voor een sample of vrijblijvende demo. Wij adviseren u graag, sterker, daar ligt onze meerwaarde. Samen op weg naar de perfecte finish!

Download de complete brochure

Bedankt voor uw interesse.
De download is hieronder beschikbaar.
Download de PDF
Bedankt voor uw aanvraag.
We sturen uw sample zo snel mogelijk toe.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bekijk de documentatie

No items found.