Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

Restrictie op werken met diisocyanaten

Restrictie op werken met diisocyanaten

Diisocyanaten vind je in lijmen en coatings en kunnen ernstige gezondheidsproblemen opleveren. Vanaf 24 augustus gelden er restricties.

Ben jij al voorbereid op de nieuwe regelgeving rond het gebruik van diisocyanaten? Diisocyanaten zijn een belangrijk onderdeel van lijmen en kitten en professionele coatings en lakken. Vooral bij inademing kunnen deze stoffen ernstige allergiën veroorzaken, zoals astma. Maar ook huidcontact kan tot een allergische reactie leiden. Heb je eenmaal een allergische reactie gehad, dan ben je eigenlijk gedwongen een ander beroep te kiezen.

Bevat een product meer dan 0,1% vrije diisocyanaten dan is de gebruiker verplicht een training te volgen over het juiste gebruik.

Europese wetgeving bepaalt dat er vanaf 24 augustus 2023 dat alle producten waar meer dan 0,1% zogenaamde vrije diisocyanaten inzitten, alleen nog gebruikt mogen worden nadat de gebruiker een training heeft gevolgd waarin hij uitleg krijgt over o.a. de risico’s en de juiste beschermingsmaatregelen. Deze training moet elke vijf jaar herhaald worden. De arbeidsinspectie zorgt voor handhaving, maar uiteraard geldt dat de gebruiker in de eerste zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen gezondheid en veiligheid. Dit is ook het doel van de maatregel: bescherming van mens en milieu tegen onaanvaardbare risico's van gevaarlijke chemische stoffen. Want met diisocyanaten kun je in basis veilig werken, als je het maar op de juiste manier doet.

Deze maatregel heeft in het bijzonder impact op onze klanten die kitten, lijmen en twee-componenten-urethaan-coatings gebruiken waarbij diisocyanaat reageert met een andere stof. Denk aan bedrijven in

  • de jachtbouw
  • de autoschadeherstel
  • de vliegtuigbouw
  • de interieurbouw

De maatregel zal vooral ook zorgen voor een grotere bewustwording dat lijmen, kitten en coatings schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Hoe vaak zien we niet de kitter die zijn vingertop even natmaakt in de mond om de verse kit glad te strijken. Lijmen zonder verdere bescherming. We doen het allemaal zonder nadenken. Dus bewustwording is een belangrijke stap!

Maar toch...

Bescherming door PBM's staat onderaan de arbeidshygiënische strategie en is daarmee een laatste redmiddel als alle andere maatregelen niet afdoende zijn gevaar te elimineren.

Arbeidshygiënische strategie geeft weer dat PBM's een laatste redmiddel zijn.

Waarom staan PBM's onderaan de piramide? Omdat het potentiële gevaar nog steeds aanwezig, voor zowel degene die er mee werkt als ook voor de toevallige voorbijganger die zich van geen gevaar bewust is. Maar ook omdat je voor een optimale werking van en bescherming door PBM's afhankelijk bent van de gebruiker. Weet hij welk masker gebruikt moet worden, hoe het onderhoud en de opslag hoort te zijn. Is de pasvorm goed voor ieder persoon? Er zijn veel risicofactoren die de bescherming door PBM's kunnen verminderen.

Veiligheid begint bij de bron: er zijn tegenwoordige veilige alternatieven voor de klassieke kitten, lijmen en sealers.

Daarom kijken wij graag mee naar bronmaatregelen. Ook voor kritische toepassingen van kitten, lijmen en sealen zijn er tegenwoordig veilige alternatieven. Breng dus de kritische factoren van je toepassing in kaart en leg die naast de technische specificaties van veilige alternatieven zoals Veidec die bijvoorbeeld biedt. Het overgrote deel van de Veidec kitten, lijmen (waaronder 2K lijmen) en sealers kunnen gebruikt worden zonder extra PBM's. Dat levert dus ook nog eens een besparing op, naast het grote gebruiksgemak.

De Veidec producten mogen gebruikt worden zonder training. Nog een reden om je toch eens te verdiepen in deze materie en een bredere test uit te zetten. Er liggen veel kansen op diverse gebieden. Nodig ons uit voor een uitgebreide test! Vul hiervoor het contactformulier in op deze pagina.

Blijft het toch nodig om met chemische producten te werken die meer dan 0,1% diisocyanaten bevat, dan is een training dus verplicht. Je leverancier kan je hierbij verder helpen. De Europese vereniging diisocyanaat-producenten heeft een opleidingssysteem opgezet, https://www.safeusediisocyanates.eu/nl/. Je kunt hier een e-learning volgen of een klassikale training zoeken.

Bron:

  • Rijksoverheid
  • REACH
  • VNCI

Doe de chemical shift

Nodig ons uit om te kijken welke chemische producten vervangen kunnen worden door een veiliger variant!

Ontdek meer

Doe de chemical shift

Nodig ons uit om te kijken welke chemische producten vervangen kunnen worden door een veiliger variant!

Ontdek meer

Veidec is een echt demonstratieproduct! Daarom sturen wij geen samples op. Wel komen wij graag bij je langs om je applicatie te bekijken en een vrijblijvende demo te geven. Er zijn legio toepassingsgebieden. In dit artikel ging het vanwege de actualiteit over lijmen, kitten en sealers. Maar Veidec is groot geworden met reinigers. Ook daarin staan de ontwikkelingen niet stil. Alle reden dus om (nader) kennis te maken met dit innoverende merk!

Veidec is ontwikkeld voor de professionele markt en gebruiker. Daarom zijn de prijzen in onze webshop alleen na inlog zichtbaar.

Bedankt voor uw interesse.
De download is hieronder beschikbaar.
Download de PDF
Bedankt voor uw aanvraag.
We sturen uw sample zo snel mogelijk toe.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bekijk de documentatie

No items found.