Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

Een groene en veilige productieomgeving

Een groene en veilige productieomgeving

We beschermen ons tegen gevaarlijke dampen van bijvoorbeeld lasrook, maar hoe serieus nemen wij de gevaren van andere chemische stoffen zoals remmenreiniger?

Een groenere productieomgeving zonder in te leveren op kwaliteit?

In bijna ieder productiebedrijf zijn wel meerdere bussen remmenreiniger te vinden. Het middel is multi-inzetbaar, goedkoop in aanschaf en heeft een krachtige werking. Dat maakt remmenreiniger tot een geliefd product in een werkplaats of productieomgeving.

Er kleven echter ook nadelen aan het gebruik van remmenreiniger. Het risico van gevaarlijke stoffen wordt nog wel eens onderschat. De effecten zijn soms direct (oogcontact) maar vaker ook pas op lange termijn merkbaar en dan is de schade onomkeerbaar.

Medewerkers die met gevaarlijke stoffen werken, lopen risico. Elk jaar overlijden in Nederland 3.000 mensen door ziektes die het gevolg zijn van werken met gevaarlijkestoffen: bijna vijf keer zoveel als het aantal verkeersdoden.

(Bron:rijksoverheid)

Mensen zijn zich soms wel enigszins bewust van de gevaren, maar vaker worden de risico’s danig onderschat. De toepasbaarheid, prijs en eenvoud in gebruik, maakt dat men toch moeilijk afstand doet van deze multitasker. Daarom startten branchepartijen eind vorig jaar een campagne tegen onveilige en ongezonde remmenreinigers: “Hoe veilig is mijn remmenreiniger”. Check uw remmenreiniger op www.checkjeremmenreiniger.nl

Als er kankerverwekkende bestanddelen in de remmenreiniger (of andere reinigings- en smeringsmiddelen) aanwezig zijn, is de werkgever wettelijk verplicht om deze te vervangen door een veiliger alternatief,

BWBR0008498/2019-01-01/#Hoofdstuk4.4.2.

Gelukkig zijn die alternatieven er ook.

De keuzes de we maken hebben gevolgen voor de wereld waarin onze (klein)kinderen opgroeien.

Waarom in een werkplaats wel genoegen nemen met schadelijke luchtkwaliteit, waar je dat in een kantoorruimte nooit zou accepteren?

Bezwaren tegen biologische reinigers en smeermiddelen ontkracht

Mindere werking van biologische reinigers en smeringsmiddelen

We zien dat bedrijven sceptisch zijn over de werking van groene middelen ten opzichte van hun chemische tegenhanger. Dat is lang niet altijd terecht. Ook de ontwikkeling in groene biologische producten staat niet stil. Het Zweedse merk Veidec is daar een prachtig voorbeeld van. Met een breed assortiment aan reinigings- en smeringsmiddelen en een gamma tapes, lijmen en kitten biedt Veidec een groene oplossing voor veel vraagstukken. Een team van experts is dagelijks bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten.

Biologische ontvetters zijn duurder

 • Vaak kan één Veidec product een aantal chemische (spuit)bussen vervangen. Dit levert voordeel op in de opslag van deze producten. Er worden immers geen eisen gesteld aan de opslag, zoals een brandwerende kast of een maximale hoeveelheid verpakkingen buiten de veilige opslag. Ook bent u verlost van de administratieve rompslomp die bij het op voorraad houden van chemische middelen komt kijken.
Twee variabelen op lock tight vervangt 7 chemische tegenhangers.
 • Er zijn geen PBM’s verplicht gesteld bij het gebruik van Veidec middelen. Dat bespaart kosten en tijd. Voor het veiligheidsaspect bent u als werkgever niet meer afhankelijk van het (juiste)gebruik van de PBM’s door de werknemer.
 • Veidec middelen zijn zuinig in gebruik. Ook bevatten de spuitbussen minder drijfgassen en andere hulpstoffen en meer actief product. Meer waar voor uw geld dus. Voor veel kitten geldt normaalgesproken na opening een zeer beperkte houdbaarheid. De kitten van Veidec zijn na opening nog twee maanden te gebruiken. Hoeveel van uw huidige kit belandt uitgehard in de prullenbak? Hoeveel bespaart u als de open verpakking twee maanden houdbaar is?

Wat levert een groene werkomgeving u op?

 • Een Chemical Shift naar veiliger producten maakt u tot een (nog) aantrekkelijker werkgever. U laat zien dat u de veiligheid, werkomstandigheden en het mileu serieus neemt. Het ziekteverzuim zal afnemen, de kosten van PBM's verminderen, de (chemische) afvalstroom wordt minder, de administratieve handling neemt af. Kortom, een plezierige werkomgeving.
Voordelen voor de mens, de organisatie en het milieu.

 • Steeds meer (overheids)bedrijven stellen een maximaal groene werkomgeving als voorwaarde om tot samenwerking te komen. Zorg dat u goed voorgesorteerd staat. Deze randvoorwaarde is al actueel en dat zal alleen maar toenemen.

Hoe Veidec sustainability doorvoert in hun producten

 • Veel actieve stoffen per product dat zorgt voor een krachtige werking en zuinig in gebruik. Houdt de juiste dosering aan om van dit voordeel optimaal te profiteren!
 • Slimme verpakkingen zorgen voor minder afval en transportvolume, bijvoorbeeld door de dop van de spuitbussen te verkleinen wordt er 80% minder plastic voor de doppen gebruikt. Door de jerrycans te vervangen door een bag-inbox-principe wordt er 50% op kunststof bespaard. Het karton kan gerecycled met het oud papier.
 • Gebruik van groene drijfgassen waar mogelijk. Deze drijfgassen ontstaan als bijproduct bij de productie van bio-diesel.
 • Producten die in spuitbussen worden geleverd dusdanig van samenstelling veranderen dat ze in een spray-flacon geleverd kunnen worden. Dit maakt drijfgas overbodig. Of een vloeistof omzetten naar een pasta met gelijke werking. Er komt geen verneveld product meer in de lucht of rond de applicatie. Dus geen omgevingsvervuiling en geen inademing van schadelijke dampen.
 • Sommige producten hebben het label biodegradable, wat betekent dat product dat niet op de applicatie maar in de omgeving terecht komt, binnen 28 dagen geheel wordt afgebroken.
 • Niet elk product is helemaal vrij van gevaren symbolen op de verpakking. Maar het helpt ook als er bij ongewenst contact geen letsel ontstaat maar (slechts) irritatie.

x

x

x

x

x

x

Bedankt voor uw interesse.
De download is hieronder beschikbaar.
Download de PDF
Bedankt voor uw aanvraag.
We sturen uw sample zo snel mogelijk toe.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bekijk de documentatie

No items found.