Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

3M VHB™ tape maakt een sterke verbinding

3M VHB™ tape maakt een sterke verbinding

3M VHB tape is speciaal ontwikkeld om snel en bijna onzichtbaar een verbinding tussen twee oppervlakken tot stand te brengen.

Het gebruik van 3M dubbelzijdig VHB™ tape kan een fraaie en duurzame oplossing zijn voor toepassingen waar u nu werkt met popnagels of een lasverbinding. Elk project en materiaal vereist een unieke oplossing voor verbinden of monteren. Elk type verbinding heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina leest u meer over de Very High Bond dubbelzijdige tapes van 3M. Het geeft een overzicht van de mogelijkheden, eigenschappen, voor- en nadelen en andere wetenswaardigheden van 3M dubbelzijdig VHB™ tape. Vraag altijd advies voor uw specifieke toepassing voor een sterke en langdurige verbinding.

Elke applicatie is uniek en de juiste tape kiezen vergt specialistische kennis. Vraag een vrijblijvend bezoek aan van onze vertegenwoordiger samen met een 3M tape-expert zodat u verzekerd bent van het juiste advies!

Wat betekent VHB™ precies

VHB staat voor Very High Bonded en is een dubbelzijdige tape van 3M.

Wat is 3M VHB™ tape

VHB is een schuimtape en verkrijgbaar in verschillende breedtes en kleuren. Daarnaast zijn er verschillende kwaliteiten met elk hun unieke eigenschappen. Daarover leest u verderop meer.

3M dubbelzijdig VHB™ tape voor vele toepassingen

We zeiden het al eerder, VHB™ tape komt u op veel plekken in het dagelijks leven tegen. Maar omdat de tape ook transparant en in verschillende diktes leverbaar is, zijn we ons nauwelijks bewust van de vele toepassingen. We noemen hier:

Bouw, gevelbekleding en VHB™ tape

Als het gaat om het bevestigen van buitenpanelen op prominente gebouwen zoals de Chicago O'Hare Airport en de Walt Disney Concert Hall, vertrouwen architecten op 3M™ VHB™ Tapes voor een permanente hechting op verschillende ondergronden, waarbij de drukbelasting wordt verdeeld over de gehele lengte van de verbinding.

In veel elektronica wordt gewerkt met VHB tape

Elektronica en VHB™ tape

3M™ VHB™ Tapes zijn uiterst veelzijdig en voldoen aan de strenge normen van de elektronica-industrie. Deze tapes worden gebruikt om van alles te bevestigen, van HD-televisieschermen tot vochtdichte nautische navigatiesystemen. Maar denk ook aan bevestiging van de bekende Gopro met 3M VHB™ tape op je skihelm of een andere toepassing. Weer- en vochtbestendig.

Transport en VHB™ tape

De 3M™ VHB™ Tapes zijn speciaal ontworpen voor gebruiksgemak en duurzaamheid en zijn bestand tegen de extreme hitte, kou en trillingen en het vocht en sterke UV-licht waarmee voertuigen onderweg te maken krijgen. In tegenstelling tot klinknagels en schroeven vormen de tapes een afgedichte barrière tegen alle weersomstandigheden.

Metaalbewerking en VHB™ tape

Verhoog de productiviteit op de werkvloer met de efficiëntie van tape. In tegenstelling tot klinknagels en lasnaden kunnen 3M™ VHB™ Tapes eenvoudig worden aangebracht en is geen afwerking nodig. Duurzame hechting is zo snel en gemakkelijk als het aanbrengen van de tape.

Bewegwijzering, reclameborden en VHB™ tape

Wanneer u geen schroeven en klinknagels gebruikt, komt uw ontwerp pas echt tot zijn recht. De 3M™ VHB™ Tapes garanderen een glad oppervlak met een praktisch onzichtbare hechtnaad, voor een strak reclamebord dat opvalt en bovendien bestand is tegen de elementen.

Witgoed en VHB™ tape

Verbeter de esthetische afwerking van uw witgoed met een praktisch onzichtbare hechtnaad – een revolutionaire benadering voor ontwerpconcepten. Verken nieuwe mogelijkheden en gebruik nieuwe, innovatieve materialen om de prestaties te optimaliseren en productieprocessen te stroomlijnen.

Eigenschappen van 3M VHB™ tape

Extra sterke tape 5925

VHB™ tape is van zichzelf altijd al sterk, maar sommige toepassingen vragen om extra sterke tape. Zo bevat de 3M 5925 Serie een duurzame acryllijm met visco-elastische kenmerken. Dit resulteert in een buitengewoon krachtige dubbelzijdige schuimtape die hecht op een groot aantal verschillende ondergronden.

Transparante tape

Een transparante VHB™ tape gebruikt u bij het verlijmen van transparant materiaal. Ook het monteren van doorschijnende borden met achtergrondverlichting of het verlijmen van decoratieve materialen is een veelgebruikte toepassing. Kortom, voor elke applicaties die verlijmd kan worden maar waarbij u de verbinding zo veel mogelijk aan het zicht wil onttrekken, kiest u voor een transparante schuimtape.

Hittebestendige tape

3M VHB Tape voor algemeen gebruik en hoge temperatuur heeft een hogere aanvangshechting in vergelijking met de rest van het assortiment. De tape hecht meteen bij contact, waardoor hij gemakkelijk aan te brengen is en kan in precieze vormen en maten worden gesneden voor specifieke toepassingen.

Welke voordelen heeft 3M dubbelzijdige VHB™ tape ten opzichte van klassieke verbindingen zoals lassen en klinknagels?

 • Dubbelzijdige tape kan ongelijksoortige en moeilijk hechtende materialen met elkaar verbinden. Verschillende warmte-uitzettingscoëfficiënten kunnen gecompenseerd worden tot 300% van de tapedikte.
 • Een tape kan gelijktijdig verbinden en afdichten. De verbinding wordt afgesloten voor vuil, vocht en water.
 • Een 3M VHB™ tape levert een consistente dikte van verbinding. De tape is in verschillende diktes en breedtes leverbaar.
 • Dubbelzijdig tape plakt u over het gehele oppervlak. Dit voorkomt spanningsconcentratie op één punt, waarmee vervorming van het materiaal wordt voorkomen. Gebruikte materialen kunnen dunner berekend worden, wat een besparing op meerdere vlakken kan betekenen.
Geen puntbelasting, geen kromtrekking met VHB tape.
 • Dubbelzijdige tapes breng je snel aan en heeft geen droogtijd. Wel moet rekening gehouden worden met een periode waarin de tape tot een maximale sterkte komt.
 • VHB™ tape heeft een goede bestendigheid tegen veroudering en omgevingsfactoren.
 • 3M Dubbelzijdig tape compenseert oneffenheden. Componenten worden volledig en zonder onderbreking verbonden. Oppervlakteruwheid en oneffenheden worden door visco-elastische lijm gecompenseerd tot max. 50% van de tapedikte.
Oneffenheden worden met dubbelzijdig schuimtape gecompenseerd voor een sterke hechting.
 • Tapes kunnen de productie-efficiëntie verhogen. Geen herstel van lasplekken of droogtijd van lijm of kit. Een PSA tape kan direct na het uitoefenen van druk verder verwerkt worden.
 • Een dubbelzijdig VHB™ tape vormt een barriere tussen metalen en vermindert zo galvanische corrosie.
 • Met een tape-verbinding creëert u een glad en strak uiterlijk zonder zichtbare bouten, moeren of klinknagels. Het geeft een designer veel vrijheid bij zijn ontwerp.
 • Een 3M VHB™ adhesive tape absorbeert energie en is daarmee schokdempend. Dit vermindert metaalmoeheid, lawaai en trillingen. Daarbij is de dikte van de VHB™ tape van belang. Hoe dikker de tape, hoe beter het absorberend vermogen.

3M VHB brochure

In de brochure vindt u verschillende mogelijkheden en toepassingen voor 3M VHB™ tapes.

Download

3M VHB brochure

In de brochure vindt u verschillende mogelijkheden en toepassingen voor 3M VHB™ tapes.

Download

Met welke factoren dien je rekening te houden bij de keuze voor 3M VHB™ tape?

De lijst met voordelen van tape is lang, maar natuurlijk heeft dubbelzijdig tape ook aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. We zetten deze punten op een rijtje zodat u een goede afweging kunt maken:

 • De mogelijkheden zijn legio, maar het vergt kennis om de juiste tape te kiezen voor uw applicatie.
 • De kwaliteit van de verbinding wordt beïnvloed door o.a. temperatuur en vochtigheid van de omgeving. Hoewel op dit punt ook veel mogelijkheden zijn, kunnen deze factoren een beperkende factor zijn.
 • Voor een goede hechting van de VHB tape is een grondige reiniging van het te bewerken materiaal noodzakelijk.
 • 3M VHB™ tape is een krachtige duurzame oplossing die zwaar belast kan worden. De verbinding verbreken is wel mogelijk maar vraagt wel de nodige inspanning en inzet van extra middelen. Een handig hulpmiddel om twee delen van elkaar los te maken kan flosdraad zijn. Maar ook een plamuurmes kan goede dienst bewijzen. Bekijk de video voor meer tips over het verwijderen van dubbelzijdig foamtape.

De kracht van dubbelzijdig VHB™ tape

Als we het hebben over de sterkte van VHB tape, dan onderscheiden we afpelkracht, splijtkracht, treksterkte en de dynamische afschuifsterkte. Deze schematische weergave geeft duidelijk de betekenis van de diverse krachten weer:

De duurzaamheid van de tapeverbinding hangt van diverse krachten af.

In de tapewijzer staat per soort aangegeven wat de verschillende sterkten zijn per tape. Laat u informeren door de expert op het gebied van tapes en lijmen zodat u ook op de lange termijn verzekerd bent van een sterke verbinding.

In dit filmpje uit 2009 (!) wordt duidelijk hoe sterk een VHB™ tapeverbinding kan zijn. Dus ook voor uw toepassing is vast een tape te vinden!

Hoe wordt de duurzaamheid van een VHB™ tapeverbinding getest, gecontroleerd en gegarandeerd?

Er zijn voldoende voorbeelden van de kracht van een dubbelzijdige VHB™-verbinding. Maar u wilt dat de verbinding op de lange termijn nog steeds zo sterk is en dat niet de panelen van uw voorgevel vallen omdat de lijm is uitgedroogd of zijn elasticiteit en daarmee de hechting is verloren.

3M voert duurzaamheidstesten uit in zogenaamde klimaatkasten. Zo wordt een testproduct waarbij de 3M VHB™ tape 4910 en 4905 wordt gebruikt gedurende 3000 uur in een klimaatkast getest. Het product wordt blootgesteld aan extreme temperaturen en intens UV-licht. Zo wordt kunstmatig een verouderingsproces nagebootst. Op basis van deze testgegevens worden garanties afgegeven over de verwachte levensduur met inachtneming van het op de juiste manier verwerken en de juiste toepassing van de gebruikte VHB™ tape.

Een voorbeeld van een testrapport van de 3M 4910 en 4905 dubbelzijdig VHB™ tape vindt u hier.

Dubbelzijdig tape kopen?

Bekijk ons volledige assortiment in onze webshop

Download de 3M tapewijzer (EN)

Bedankt voor uw interesse.
De download is hieronder beschikbaar.
Download de PDF
Bedankt voor uw aanvraag.
We sturen uw sample zo snel mogelijk toe.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bekijk de documentatie

No items found.