Inloggen Webshop

Inloggen Metac Academy

Samen op weg naar de beste finish.

Licht ontbramen en lasverkleuring verwijderen met een Bristle Disc

Een goede las mag tegenwoordig best zichtbaar blijven. Het geeft een stoere industriële look en dat is helemaal van deze tijd. De lasverkleuring echter, die kunnen wel eens ontsierend werken en moeten verwijderd worden. En dan graag zonder het basismateriaal aan te tasten.

Bristle is een bijzondere productgroep binnen de Scotch Brite range van 3M. Het bestaat uit gegoten kunststof haren die schuurkorrels bevatten. De flexibiliteit in combinatie met scherpe schuurkorrels waaronder de Cubitron-korrel zorgen voor een uniek product.

Een Bristle Disc is een veilig alternatief voor een staalborstel en geeft ook nog eens een hele mooie finish zonder het basismateriaal aan te tasten.

Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is om je hand in een draaiende bristle borstel te steken, kan het qua veiligheid geen kwaad. Waar je met een staalborstel 's avonds nog wel eens de metalen haren in je broekspijpen vindt en je benen vol zitten met rode puntjes door de rondvliegende haren, is een bristle disc volkomen veilig.

Een tweede voordeel is dat een bristle disc door zijn extreme flexibiliteit op moeilijk bereikbare plaatsen kan komen, in hoeken, gaatjes, contouren etc. Mede door de kleinste uitvoering van 19mm diameter kun je in hele kleine ruimtes werken.

Een bristle disc is agressief genoeg om ook te kunnen ontbramen.

Je zou het niet zeggen, maar die kunststof haren kunnen ook echt ontbramen. Uiteraard zijn ze niet geschikt voor zwaar verspanen maar lichte braampjes verwijderen, TIG-lasjes afwerken, het is voor de Bristle Disc geen probleem. Afhankelijk van de toepassing kies voor een korrelgrofte variërend van korrel 24 tot wel 1 Mu.

Naast de grofte van de korrel bepaalt ook de stand van de haren de agressiviteit van de borstel. Er zijn drie types:

  • Angled, waarbij de haren onder hoek op de drager zijn geplaatst. Ideaal voor agressieve reiniging en ontbramen
  • Curved, waarbij de haren gebogen zijn. Dit is de meest flexibele variant en het minst agressief. Past zich aan alle oppervlakten aan.
  • Straight: de haren staan haaks op de drager. Dit is een robuuste uitvoering en het meest geschikt voor zware belasting.
Tip: het toerental dat op de schijf staat is het maximale toerental voor veilig gebruik. Voor optimaal resultaat en de langste levensduur van de schijf adviseren wij een toerental dat op ongeveer 1/3 ligt.

Bristle Disc zijn verkrijgbaar als schijf, borstel of komborstel en kennen verschillende opspanmogelijkheden. Ga naar onze webshop om het product van uw keuze te bestellen.

Bestel je producten

Bristle applicaties