Slijpen in de offshore en zware staalconstructie
Zware staalconstructies vraagt om gereedschap dat is gemaakt voor zware toepassingen en om de juiste combinatie van machine en verspanend product.

Slijpen van staal op een radius van 2mm
Naast de ruwheid van het oppervlakte is ook de afwerking van de scherpe randen een belangrijk item. Meestal volstaat een radius van 2 mm, maar voor landbouwvoertuigen wordt tegenwoordig al een radius van 3 mm verplicht gesteld. Naast dat scherpe randen gevaarlijke snijwonden kunnen veroorzaken, is het ook voor bijvoorbeeld poedercoaten belangrijk dat een product afgeronde kanten heeft. Om te kunnen hechten aan materiaal heeft poedercoat namelijk wel oppervlakte nodig. Op scherpe randen zal de coating zich terug trekken. Ook is verf op een afgeronde kant minder gevoelig voor beschadigingen door stoten.

Verschillende manier om staal te slijpen op een radius van 2mm.
We noemen hier drie mogelijkheden die specifiek en nauwkeurig slijpen op een R=2 maar er zijn er vast meer te bedenken.
Afronden met een radiusfrees met een handmachine:
Hierboven ziet u een afbeelding van de Bevel Mate machine van Beveltools. Met een speciale radiusfrees brengt u een vloeiende beweging een constante radius aan. Door de veelheid aan frezen zowel in maten als in hoeken is er altijd wel een mogelijkheid om ook uw applicatie in te vullen. Bekijk hier de mogelijkheden in machines en frezen van Beveltools
Automatisch afronden met de Q-Fin SER600:
Deze ontbraam- en slijpmachine is uitgerust met 5 bewerkingsstations: een slijpinrichting (1e station) gevolgd door 4 oscillerende borstels (station 2+3) en 2 rondborstels (station 4+5). U kunt met deze machine een grote afronding (R2) aanbrengen aan uw metalen snijdelen. De Super Edge Rounder is geschikt voor vlakke plaatdelen van 4 tot 40 mm dik en tot 600 mm breed. De ideale machine voor het finishen van plaatdelen die gepoedercoat of verzinkt dienen te worden.
Semi-automatisch afronden met de TopEdge van Q-Fin.
De TopEdge van Q-Fin is een handbediende machine waarmee u eenvoudig en snel diverse radii of laskanten onder diverse hoeken kunt frezen. Met de TopEdge kunt u prijsgunstig en met geringe inspanning een goede laskant aanbrengen of een radius frezen (bijv. voor een goede kantendekking bij poedercoating). Zo produceert u conform alle geldende richtlijnen. De TopEdge is voorzien van een traploos instelbare snelheid en een opspantafel met gatenpatroon. Werkstukken kunt u klemvast op de tafel opspannen, in combinatie met de 2-knops bediening bent u zo altijd op een veilige manier aan het werk. Door middel van de balansarm en voldoende massa van de freeskop kunt u met geringe fysieke inspanning, trillingvrij een constante en nauwkeurige radius of schuine kant frezen. De freeskop is in diverse standen (hoeken) instelbaar voor uiteenlopende bewerkingen. Daarnaast is de freeskop voorzien van een opname waarmee het omwisselen van gereedschappen eenvoudig mogelijk is. Het merendeel van de wereldwijd verkrijgbare freeskoppen (bijv. die van Beveltools) is te gebruiken op de TopEdge. Daarnaast zijn er diverse adapters leverbaar. De afmeting van het werkblad is 1200 x 780 mm. De maximale afmeting voor een werkstuk komt hiermee uit op 780 mm. De lengte is onbeperkt, aangezien de zijpanelen van de werktafel eenvoudig naar beneden kunnen.

Aanbrengen van een laskant op staal
Het aanbrengen van laskanten heeft veel voordelen. De belangrijkste reden om laskanten aan te brengen is om de lasconstructie steviger te maken. De laskant zorgt voor een groter lasoppervlak, waardoor het lastoevoegmateriaal zich op meer plekken kan hechten. Hierdoor verbetert de verbinding tussen de twee plaatdelen. Tegelijk verbetert ook de doorlassing, waardoor de materialen volledig één worden.
- Vergroten van het lasoppervlak
- Doorlassing verbeteren
- Prijs verlagen
Het aanbrengen van laskanten verlaagd de kostprijs, omdat minder lastoevoegmateriaal gebruikt hoeft te worden. Bovendien verbetert de kwaliteit/prijsverhouding van het werkstuk. De kwaliteitsverbetering is groter dan de kosten die nodig zijn voor het aanbrengen van laskanten.
Er zijn verschillende manier waarop een laskant aangebracht kan worden. We zetten vier manieren op een rijtje:
- Laskant aanbrengen met een haakse slijper gecombineerd met een afbraamschijf.
Een van oudsher veelgebruikte methode in de zwaardere staat- en constructiebuw. Ook in de scheepsbouw en offshore is dit nog een geliefde combinatie vanwege de robuustheid en omdat het redelijk snel werkt. Nadeel is echter het geluidsniveau en de trillingen. Dat is niet alleen vermoeiend voor de operator maar zorgt ook voor een minder strakke finish. Bekijk ons aanbod afbraamschijven in de webshop.
- Laskant aanbrengen met een haakse slijper gecombineerd met een lamellenschijf.
Deze combinatie werkt al rustiger en geeft een mooiere finish omdat een lamellenschijf enige flexibiliteit bezit. Tegelijk zorgt die flexibiliteit ervoor dat de finish niet altijd strak is.
- Laskant aanbrengen met een haakse slijper gecombineerd met een fiberschijf.
In verreweg de meeste gevallen is dit de beste combinatie als je let op snelheid en de kwaliteit van de finish. Maar ook voor de gebruiker is dit een fijne methode vanwege het geluidsniveau en relatief weinig trillingen.
- Laskant aanbrengen met een BevelMate gecombineerd met een hardmetalen kantfrees.
Vooral een mooie toepassing als je werkt met een lasrobot vanwege de constante finish.
Bekijk het filmpje waarin we alles nog eens op een rijtje zetten.
Verdiep je in de documentatie
Verbeter je kennis
Verder kijken
